Doğru Bilgiye Nasıl Ulaşılır? İnterneti Nasıl Kullanmalıyız 5. Sınıf Sosyal
İnternet, günümüz dünyasında medya araçları içerisinde bilgiye kolay ve hızlı ulaşmada en sık kullandığımız araçtır. Merak ettiğimiz bir haber, hazırlanacak ödevler, hava durumu gibi pek çok konuda internete başvurmaktayız. Geçmişte bilgiye ulaşmak pek kolay değildi. Bilgiye ulaşmak için kitaplara, dergilere, ansiklopedilere başvurmak gerekiyordu. İnternet ile birlikte kısa sürede bilgiye ulaşabilmekteyiz.
Kullanım kolaylığı ve kullanıcılara sağladığı sınırsız özgürlüğe karşılık kimi zaman yanlış bilgilendirmelere yol açabilmektedir. İnternette ulaştığımız bilgilerin önemli bir kısmı kontrolden geçmiş değildir. Bu nedenle internette karşımıza çıkan bilgilerin tamamını doğru ve güvenilir kabul edemeyiz. Bunu düşünerek şüpheci hareket etmeliyiz.
Doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmak için şu özelliklere dikkat etmeliyiz.
Tek bir internet sitesinden alınan bilgiyle yetinilmemelidir. Elde edilen bilgiler farklı kaynaklardan kontrol edilmelidir.
Doğru ve güvenilir bilgi verdiği bilinen internet siteleri tercih edilmelidir. “gov” uzantılı resmi siteler veya “edu” uzantılı eğitim sitelerinin bilgileri daha güvenilirdir.
Araştırdığımız konuyu tırnak içinde (” “) arama motoruna yazmalıyız.
Ulaştığımız bilgiler “Ne? Nerede? Ne zaman? Nasıl? Kim? sorularına doğru ve tutarlı cevaplar verebilmelidir.
Bilgilerin güncel olup olmadığına dikkat etmeliyiz.
İçeriğin bilimsel olup olmadığına dikkat etmeliyiz.
Medya Okuryazarlığı Dersi
Ülkemizde medya okuryazarlığının daha etkili şekilde gerçekleştirilmesi için orta öğretimde seçmeli ders olarak verilmektedir. Medya okuryazarlığı dersi İlköğretim kurumlarımızda Sosyal Bilgiler öğretmenleri tarafından verilmektedir.
Medyayı ve özellikle sanal ortamı etkin ve akılcı bir biçimde kullanan bireyler, farklı kaynaklardan gelen bilginin doğruluğunu değerlendirme noktasında dikkatli davranırlar.
Medyayı doğru okuyan, yaşadığı çevreye duyarlı ülkesinin sorunlarını bilen, bilinçli bir kitle oluşturmak hedeflenmiştir.
İnterneti Nasıl Kullanmalıyız?
Günümüzde interneti yaşamımızın hemen her aşamasında kullanmaktayız. Bilinçli bir şekilde interneti kullandığımızda hayatımızı verimli kılan bir araç halini alır. Ancak bize birçok kolaylık sağlayan interneti güvenli kullanmadığımızda karşılaşabileceğimiz tehlikeler bulunmaktadır.
Güvenli internet bilinçli kullanımla olur. İnternetteki resim, müzik, video ve programları indirmek bilgisayarımıza zarar verebilir. İnternet hayatımızın tamamı değil sadece bir parçası olmalıdır. Gerçek hayatta olduğu gibi internet ortamında da tanımadığımız kişilerle arkadaş olmamalıyız. Kimlik bilgilerimizin çalınması anlamına gelen “Kimlik hırsızlığı” sorunu ile karşılaşabiliriz.
İnternet ortamında bulunan dolandırıcılar e-posta göndererek ödül kazandınız numaralarıyla sizleri dolandırabilirler.
Sanal ortamda karşılaşılan sorunlara karşı alınacak önlemler:
İnternette karşılaşılan her bilgi doğru değildir.
Kötü niyetli kişiler ile şifrelerini ve kişisel bilgilerini paylaşmamalıyız.
İnternette uzun zaman geçirmemeliyiz.
virüslerden koruyan programlar yüklememeliyiz.
Şüphelendiğin durumlarda aileni bilgilendir.
İnternet üzerinden alışveriş yaparken, iyi bilinen güvenilir siteler kullanılmalı, İnternet kafe gibi ortak kullanılan alanlar yerine kişisel bilgisayar tercih edilmelidir.