Doğal Seçilim Nedir? 8.Sınıf Fen Bilimleri

Doğal Seçilim

Belirli bir türde dış çevreye uyum konusunda daha elverişli özelliklere sahip organizmaların, bu elverişli özelliklere sahip olmayan diğer bireylere göre yaşama ve üreme şanslarının daha yüksek olması ve bunun sonucu olarak genlerini yeni kuşaklara aktarabilmeleri yoluyla işleyen bir mekanizmadır. Doğal seçilim kendiliğinden ve yavaş yavaş gerçekleşir. Böylece yeni nesiller, uyum yeteneği gelişmiş daha güçlü canlılardan oluşur. Doğal seçilim sonucu hayatta kalan bireyler, taşıdıkları özellikleri gelecek nesillere aktarmışlardır. Bu nedenle günümüze kadar gelebilen canlılar, atalarından farklı bazı özellikleri taşırlar. Böylece tür içinde çeşitlilik yani varyasyon oluşur.

Doğal Seçilim Örnekleri:

  1. Kelebeklerin Renk Değişimi: Sanayi devrimi döneminde İngiltere’de, koyu renkli kelebeklerin sayısının arttığı gözlemlenmiştir. Koyu renkli kelebekler, duman ve kirliliğin yoğun olduğu bölgelerde daha iyi kamufle olup kuşlar tarafından daha az fark ediliyordu. Bu da onlara hayatta kalma ve üreme avantajı sağladı. Açık renkli kelebekler ise fark edilip avlandığı için sayıları azaldı. Zamanla koyu renkli kelebekler doğal seçilim yoluyla daha yaygın hale geldi.
  2. Zürafaların Uzun Boyunları: Zürafaların boyunları zamanla daha uzun hale geldi çünkü uzun boyunlu zürafalar, yüksek ağaçlardaki yapraklara daha kolay ulaşıp beslenebildiler. Kısa boyunlu zürafalar ise yiyecek bulmakta zorlanıp daha az hayatta kaldı. Bu süreçte, uzun boyunlu zürafalar daha fazla üreme şansı buldu ve zamanla bu özellik popülasyonda baskın hale geldi.
  3. Bakterilerin Antibiyotik Direnci: Antibiyotiklerle tedavi edilen bakteriler arasında, bazıları doğal olarak bu ilaçlara karşı dirençli olabilir. Dirençli bakteriler, antibiyotik tedavisinden sonra hayatta kalır ve çoğalır. Böylece, antibiyotiklere karşı dirençli bakteriler zamanla popülasyonda artar.
  4. Kaktüslerin Su Depolama Yeteneği: Çöl gibi kurak bölgelerde yaşayan kaktüsler, suyu depolayabilme yetenekleri sayesinde hayatta kalabilmektedir. Bu özellik, kuraklıkta hayatta kalmayı sağlar ve doğal seçilim yoluyla bu özelliği taşıyan kaktüsler nesiller boyunca baskın hale gelir.
  5. Tavşanların Renk Değişimi: Kışın beyaz, yazın ise kahverengi olan tavşanlar, renk değiştirme yetenekleri sayesinde kamufle olarak yırtıcılardan korunurlar. Bu özelliğe sahip tavşanlar doğal seçilim sonucu daha fazla hayatta kalıp çoğalır.

Özet: Doğal seçilim, çevreye uyum sağlayabilen bireylerin hayatta kalma ve üreme şansının artması sonucu, bu bireylerin genetik özelliklerinin gelecek nesillere aktarılması sürecidir. Bu süreç, tür içinde çeşitlilik ve zamanla evrime yol açar.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Doğal Seçilim Nedir? Örnekler 8.Sınıf Fen Bilimleri konu anlatımı özet