Depremlerle İlgili Temel Kavramlar Çözümlü Sorular 8.Sınıf Fen
Depremlerle İlgili Temel Kavramlar Çözümlü Sorular 8. sınıf fen bilimleri test
Soru: M şehrinde meydana gelen depremin oluşturduğu sarsıntı; K şehrinde meydana gelen depremin oluşturduğu sarsıntının 100 katı, L şehrinde meydana gelen depremin oluşturduğu sarsıntının 10000 katıdır. M şehrinde meydana gelen depremin büyüklüğü 8,2 olduğuna göre, K ve L şehirlerinde meydana gelen depremin büyüklükleri kaçtır?
Richter ölçeğindeki her bir numara, deprem dalgalarının büyüklüğündeki 10 katlık bir artışı gösterir. M şehrinde meydana gelen depremin oluşturduğu sarsıntı K şehrinde meydana gelen sarsıntının 100 katı olduğuna göre, K şehrinde meydana gelen depremin büyüklüğü 6,2'dir. M şehrinde meydana gelen depremin oluşturduğu sarsıntı L şehrinde meydana gelen sarsıntının 10000 katı olduğuna göre, L şehrinde meydana gelen depremin büyüklüğü 4,2'dir.
Soru: Aşağıda verilen ifadelerden doğru olanların başındaki paranteze D harfi, yanlış olanların başındaki paranteze Y harfi yazılıyor. Buna göre parantezlere sırasıyla hangi harfler yazılmıştır?
( ) Deprem anında panikyapmamalı ve sakin olmaya çalışmalıyız.
( ) Sarsıntı bittiğinde en kısa sürede binayı terk etmeliyiz.
( ) Deprem anında asansörleri kesinlikle kullanmamalıyız.
Deprem anında panik yapmamalı ve sakin olmaya çalışmalıyız. Sarsıntı bittiğinde en kısa sürede binayı terk etmeliyiz. Deprem anında asansörleri kesinlikle kullanmamalıyız. Buna göre verilen ifadelerin başındaki parantezlere sırasıyla D, D, D harfleri yazılmalıdır.
Soru: Aşağıdakilerden hangileri depremlere sebep olur?
l. Yer kabuğundaki arazi kırıkları
ll. Volkanikfaaliyetler
III. Arazi çökü ntüleri
Yer kabuğunda oluşan arazi kırığına fay denir. Depremlere fay hareketleri sebep olabilir. Ayrıca volkanik faaliyetler sırasında fiziksel ve kimyasal olaylar sonucunda oluşan gazların sebep olduğu patlamalar ve mağaralarda, kömür ocaklarının tavanlarında oluşan arazi çöküntüleri de depremlere sebep olabilir. Buna göre I, II ve III'te verilenler depremlere sebep olur.
Soru: Aşağıdakilerden hangileri deprem öncesinde alınması gereken önlemlerdendir?
l. Depreme dayanıklı evlerde oturulmalıdır.
ll. Artçı depremlere karşı hazırlıklı olunmalıdır.
III. Deprem çantası oluşturulmalıdır.
Depreme dayanıklı evlerde oturmak ve deprem çantasını oluşturarak kolayca ulaşabileceğimiz bir yerde bulundurmak deprem öncesinde alınması gereken önlemlerdendir. Artçı depremlere karşı hazırlıklı olmak ise deprem sonrasında alınması gereken önlemlerdendir. Buna göre I ve III'te verilenler deprem öncesinde alınması gereken önlemlerdendir.
Soru: Aşağıdaki tabloda 1, 2 ve 3 ile verilen kavramlar, a, b ve c ile belirtilen tanımlardan hangileri ile eşleştirilmelidir?
1. Merkez Üssü
2. Odak Noktası
3. Deprem Dalgası
a. Yer altında depremin meydana geldiği noktadır.
b. Odak noktasından çevreye doğru yayılan titreşimlerdir.
c. Deprem dalgalarının yeryüzüne en kısa yoldan ulaştığı yerdir.
Levhaların birbirine sürtündüğü, birbirini sıkıştırdığı, birbirinin üstüne çıktıkları ya da birbirinin altına girdikleri yerlerde depremler oluşur. Merkez üssü, odak noktası ve deprem dalgası depremler ile ilgili kavramlardır. Merkez üssü deprem dalgalarının yeryüzüne en kısa yoldan ulaştığı yerdir. Odak noktası yer altında depremin meydana geldiği noktadır. Deprem dalgası odak noktasından çevreye doğru yayılan titreşimledir. Buna göre 1'deki kavram c'deki tanımla, 2'deki kavram a'daki tanımla, 3'teki kavram b'deki tanımla eşleştirilmelidir.