Çığ 10. Sınıf Coğrafya
Çığ, Kar yağışlarından sonra meydana gelen bir olaydır. Yamaçlarda biriken kar yığınlarının deprem, volkanik patlamalar, yol çalışmalarında ve maden açmada dinamit kullanılması, ani sıcaklık değişimi, kaya yuvarlanması, taşıtların çıkardıkları titreşimler ve daha değişik sebeplerden dolayı, yamaçlarda biriken kar örtüsünün, ani bir şekilde yamaç aşağı akarak vadi tabanında birikmesidir.
- Çığ, kar tabakasının eğim yönünde hareket etmesiyle can ve mal kayıplarına neden olan doğal bir afettir.
- Çığ oluşabilmesi için gerekli şartlar arasında; aşırı kar yağışı olması, eğimli bir yamaç olması, yamaç arazisinin çayır veya bitki örtüsünden yoksun olması, yamaç yüzeyinin pürüzsüz ve düz olması gereklidir.
- Çığ olayı sonucunda, vadi tabanından yol geçiyorsa, yol ulaşıma kapanır ve o esnada yoldan geçen insan ve hayvanlar varsa çığ altında kalır. Bazen çığ olayı, yerleşme merkezleri üzerine doğru gerçekleşir ve böyle durumlarda çan ve mal kaybı artar.
- Dünya’da çığ felaketleri, gerek eski oluşumlu gerekse Alp-Himalaya gibi yeni oluşumlu dağ sistemlerinde görülür. Bunlar; Kuzey Amerika’da Kayalık Dağları, Güney Amerika’da And Dağları, Avrupa’da Alpler, İskadinavya’daki dağlar, Himalaya ve Hindikuş dağ sistemleri, Avustralya’nın doğusundaki, Yeni Zelanda’daki ve Kamçatka Yarımadası’ndaki dağlık kütlelerdir.
Tarihin bahsettiği en çok ölüme yol açan çığlar şunlardır:
1. Alp çığları, MÖ. 218 yılında meydana gelmiştir. Hannibal’ın 38 bin kişilik ordusu, atları ve filleriyle birlikte tamamen yok olmuştur.
2. ABD Washington Eyaleti’nde 1910 yılında Sterens geçidinde meydana gelen çığdır. Çığ sırasında demiryolunda hareket halinde bulunan treninin üzeri tamamen karlarla kaplanmış ve 96 kişi hayatını kaybetmiştir.
3. 1962 yılında Peru’da meydana gelen çığ sonucunda 4000 kişi hayatını kaybetmiştir.
4. Yine Peru Yungay kasabasında 1970 yılında meydana gelen çığ sonucunda 18 bin ilâ 25 bin kişi hayatını kaybetmiştir.