ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE EŞEYLİ ÜREME
Bitkiler çiçekli bitkiler ve çiçeksiz bitkiler olarak gruplandırılır. Çiçeksiz bitkilerin çiçekleri yoktur ve tohum oluşturmazlar. Çiçekli bitkiler çiçekleri ile eşeyli üreme gerçekleştirirler. Bazı çiçekli bitkiler ise eşeyli üremenin yanında eşeysiz üreme olan vejetatif üreme ile de çoğalırlar.
Çevremizde kolayca gözlemleyebildiğimiz birbirinden güzel çiçekli bitkiler vardır. Bunlar papatya, lale, gül, menekşe, erik ağacı, elma ağacı olarak sıralanabilir. Bu çiçekli bitkiler, değişik renkleri ve hoş kokularıyla çevremizi güzelleştirmekle kalmaz, aynı zamanda arı, kelebek, insan gibi birçok canlının yaşamında önemli bir yer tutar. Örneğin, çiçekler bazı canlılar için besin kaynağı olurken bazı canlılar için de barınma yeri olmaktadır.
Arpa, buğday, maydanoz, ıspanak, pırasa gibi bitkilerin arı ve kelebek gibi hayvanların dikkatini çekecek gösterişli çiçekleri yoktur. Ancak bu bitkiler de çiçekli bitkilerdir.
Hoş kokuları ve rengârenk görünümleriyle doğaya güzellik katan çiçekli bitkilerin üreme organı çiçektir. Çiçek, tohum oluşumu sayesinde bitkinin neslini devam ettirmesini sağlar.
Çiçeğin temel kısımları olan çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve dişi organa sahip olan çiçeklere tam çiçek denir.
Bazı çiçeklerde bu kısımlardan bir ya da birkaçı yoktur. Bu çiçeklere eksik çiçek denir.
güzel bir site kötü deyil