<>

Çiçekli Bitkilerde Eşeyli Üreme 10.Sınıf Biyoloji

Çiçekli bitkiler eşeysiz olarak, eşeyli olarak ya da her iki yolla üreyebilirler. Bu bitkilerin eşeyli üreme organı çiçektir. Bir çiçekte, çiçek organları veya çiçek kısımları denilen dört halka yer alır. Çiçek kısımlarını dıştan içeri doğru sırasıyla çanak yapraklar, taç yapraklar, erkek organlar ve dişi organlar oluşturur. Eğer bir çiçek bu dört kısmın hepsine sahipse tam çiçek olarak adlandırılır.

Çiçekli bitkilerde mayoz bölünme erkek organların başçığında, dişi organların ise yumurtalığında gerçekleşir. Böylece başçıkta polen, yumurtalıkta da yumurta hücresi oluşur. Aynı türden çiçeğin dişi organına polenler ulaştığında tozlaşma meydana gelir. Tozlaşmaya böcek, kuş gibi hayvanların yanı sıra rüzgar ve su gibi faktörler de aracılık eder. Bitkilerin çoğunda kendi kendine tozlaşmayı (dolayısıyla kendi kendine döllenmeyi) önleyecek mekanizmalar ortaya çıkmıştır. Farklı bireyler arasındaki tozlaşma, tür içi genetik çeşitliliği artırır.

Tozlaşmadan sonra döllenme gerçekleşir. Çiçekli bitkilerde (kapalı tohumlu bitkilerde) çift döllenme denilen bir olay görülür. Çift döllenme, embriyonun ve embriyoya besin sağlayan dokunun oluşumuyla sonuçlanır. Çift döllenmeden sonra tohum oluşur. Embriyo, tohum içinde korunur ve beslenir. Çimlenme gerçekleşinceye kadar tohumda metabolik hız çok yavaştır. Koşulların uygun olması durumunda (su, sıcaklık, oksijen) tohum çimlenir ve embriyo tohum kabuğundan çıkarak serbest hale geçer. Daha sonra embriyo gelişerek yeni bir bireyi meydana getirir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Çiçekli Bitkilerde Eşeyli Üreme 10. Sınıf Biyoloji konu anlatımı ders notu