Çene Ekleminde Hangi Hastalıklar Görülebilir?
Günümüzde diş hekimliği uygulamaları, sağlıklı ve estetik dişlere sahip olmak isteyen kişiler tarafından sıkça tercih edilmektedir. Buna bağlı olarak Kadıköy diş hekimi kliniklerinde pek çok farklı diş hekimliği prosedürü uygulanmakta, hastaların daha sağlıklı ve daha estetik görünümlü dişlere sahip olması hedeflenmektedir.
Çene eklemi, alt çene ve şakak kemiğinin birleştiği noktada yer alır. Konuşma ve çiğneme gibi işlevlerde önemli rol oynar. Çenede meydana gelebilecek hastalıklar arasında çene kilitlenmeleri, kırıklar, genetik yapısal eksiklikler, çiğneme zorlukları ve tümörler sayılabilir. Çene yapısının sağlıklı çalışmasını engelleyen faktörler arasında tek taraflı çiğneme, diş gıcırdatma, diş sıkma ve kırıklar yer alır. Ayrıca anestezi sırasında çenenin zorlanması, parmak emme alışkanlığı ve sık sakız çiğneme de bu duruma katkıda bulunabilir.
Çene Eklemi Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?
Çene eklemi hastalıkları, kulaklarda ağrı ve çınlama, yanak ve şakaklarda ağrı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Çene kilitlenebilir veya açılıp kapanırken zorluk yaşanabilir, hatta bu esnada sesler duyulabilir. Alt veya üst çenenin kapanmasında zorluklar da ortaya çıkabilir. Tanı ve tedavi sürecinde alanında uzman ve deneyimli bir diş hekimine başvurulması önemlidir. Detaylı bir muayene ile teşhis konulabilir. Gerekli görülmesi hâlinde MR, PET, grafi ve tomografi gibi yöntemlerden yararlanılabilir.
Çene eklemi tedavisi, fonksiyonları normale döndürmeyi amaçlar. Tedavi, doğru bir teşhisin ardından hastaya özel planlanır. Diş gıcırdatma veya sıkma sorunu olan hastalar için gece plağı kullanımı faydalı olabilir. İlaçlar ve fizik tedavi yöntemleri tedavi planının bir parçası olarak sürece dahil edilebilir. Ağrının yoğun olduğu durumlarda eklem içi yıkama yapılabilir. Travma veya tümör kaynaklı sorunlarda ise cerrahi müdahale gerekebilir.
Diş gıcırdatma, genellikle uyku sırasında ortaya çıkan ve önlem alınmadığı takdirde diş eti çekilmesi, diş kırılması gibi ciddi sorunlara yol açabilen bir durumdur. Günlük stresin gece uykuda açığa çıkmasıyla dişlerin bilinçsizce sıkılması bu duruma neden olur. Diş gıcırdatma zaman içerisinde dişlerin aşınmasına, diş eti çekilmesine ve çene eklemi hastalıklarına yol açabilir. Bu sorunu yaşayanlar için özel olarak hazırlanan yumuşak veya sert gece plaklarının kullanılması fayda sağlayabilir.