Camp David Anlaşmaları
ABD Başkanı Nixon, Orta Doğu’daki barış ortamını sağlamak amacıyla 1974 yılında Mısır, Suudi Arabistan, Suriye, İsrail ve Ürdün’ü kapsayan bir ziyaret turuna çıkmıştır. Bu gezi ve Mısır ile ABD arasında imzalanan anlaşma SSCB’yi rahatsız etmiştir.
Mısır Meclisi, Sovyet Rusya ile olan dostluk anlaşmasını iptal etti. Mısır’ın düşüncesi İsrail’den topraklarını geri almak için ABD’nin desteğini almaktı. Barış için bir fırsat bekleyen ABD harekete geçti ve Mısır ile İsrail devlet başkanlarının bir araya gelmesini sağladı.
İki ülkenin devlet başkanları resmi olarak birbirlerinin ülkelerini ziyaret ettiler. Ancak İsrail’in Batı Şeria’da yeni Yahudi yerleşim merkezi kurması barış sürecini olumsuz etkiledi. ABD’nin araya girmesiyle iki taraf 1978 yılında Camp David’te bir araya gelerek 17 Eylül 1978’te Mısır, İsrail ve ABD Camp David Anlaşması’nı imzalamışlardır.
Anlaşmayla ilk kez bir Arap devleti İsrail’i resmen tanımıştır (Mısır). Anlaşmaya göre İsrail Sina Yarımadası’ndan çekilecek ayrıca Batı Şeria ve Gazze’deki Filistinlilere özerklik verecekti.
Mekik Diplomasisi: Camp David Anlaşmaları’na giden yolu açan gelişmedir. ABD Dış işleri Bakanı Henry Kissinger’in Tel Aviv ile diğer Arap başkentleri arasında sürekli gidip gelmesine verilen isimdir.
Camp David Anlaşması’na Arap ülkeleri tepki göstermişlerdir. Bağdat’ta toplanan ülkeler anlaşmanın derhal feshedilmesini istemişler ve ortak hareket edilerek bağımsız bir Filistin kurulmasını kararlaştırmışlardır.
Anlaşmada belirtilen barış şartları bir türlü gerçekleştirilemedi. Bunun nedeni maddeleri tarafların kendi istedikleri gibi yorumlamaları, ABD’nin tutumu ve İran’daki rejim değişikliğidir.
İsrail- Mısır Barış Antlaşması: 26 Mart 1979’da Washington’da imzalanmıştır. Antlaşmayla bugünkü İsraiI- Mısır sınırı çizilmiştir. İsrail güneyde güvenliğini sağlamıştır. Mısır’ın ise Arap dünyası ile ilişkileri kopmuştur.