Kan Dolaşımı
Kan, vücudumuzda damarların içinde dolaşır. Kanın kalpten pompalanıp tüm vücudu dolaşarak kalbe geri dönmesine kan dolaşımı denir. Vücudumuzdaki kan dolaşımı, görevlerine göre büyük dolasım ve küçük dolasım olmak üzere iki çeşittir.
Büyük Dolaşım
Kalp ile diğer vücut organları arasında gerçekleşen dolasımdır.
Sol karıncıktaki oksijeni Fazla olan kan. aort atardamarı ile vücuda gönderilir. Aort atardamarı temiz kanı, tüm vücuda yayılmasını sağlamak için ilgili damarlara iletir. Vücuttaki organlarda, kılcal damarlar sayesinde madde değişimi yapılır. Kandaki besin ve oksijen gibi yararlı maddeler hücrelere verilirken, hücrelerde oluşan atık ve zararlı maddeler ise hücrelerden toplanır. Böylece kan vücutta dolaşırken kirlenir. Oksijeni azalan, karbondioksiti artarak kirlenen kan. alt ve üst ana toplardamarlar ile toplanarak kalbin sağ kulakçığına getirilir.
Büyük dolaşım; sol karıncıktan başlar, sağ kulakçıkta biter.
Küçük Dolaşım
Kalp ile akciğerler arasında gerçekleşen dolasımdır.
Amacı. kandaki karbondioksiti uzaklaştırıp. kanı oksijen bakımından zenginleştirmektir. Sağ karıncıktaki kirli kan. akciğer atardamarı ile akciğerlere gönderilir. Akciğerlerde bulunan kılcal damarlarda kanın oksijen oranı artar, karbondioksit oranı azalır. Bu şekilde hücrelere gönderilecek olan oksijen temin edilmiş olur. Akciğerlerde temizlenen, oksijeni artırılan kan, akciğer toplardamarı ile toplanarak kalbin sol kulakçığına getirilir.
Küçük dolaşım; sağ karıncıktan baslar, sol kulakçıkta biter.
Örnek:
- Simge: Sol karıncıktan başlar, sağ kulakçıkta biter.
- Zafer: Aort damarları ile alt ve üst ana toplardamarlar görevlidir.
- Irmak: Amaç, oksijence zengin kanı vücuttaki hücrelere taşımaktır.
Buna göre, hangi öğrencilerin verdiği bilgiler doğrudur?
A) Yalnız Simge B) Yalnız Zafer C) Simge ve Irmak D) Simge, Zafer ve Irmak
Bütün öğrenciler doğru bilgi vermiştir.