BÖLGELERİMİZİN NÜFUS ÖZELLİKLERİ
Ülkemizin toplam nüfusu, 2019 yılındaki nüfus sayım sonuçlarına göre 82.003.882 kişidir. Ancak ülkemizde nüfusun dağılışı düzenli değildir. Bölgelerimiz arasında nüfus ve yerleşim bakımından farklılıklar vardır.
KARADENİZ BÖLGESİ
Bölgede nüfus daha çok kıyı kesimde toplanmıştır. Karadeniz Bölgesi, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz olmak üzere üç bölümden oluşur. Bölgede nüfusun en fazla olduğu bölüm, Batı Karadeniz Bölümüdür. Burada bulunan Zonguldak şehrinde madencilik geliştiği için şehrin nüfusu fazladır.
Doğu Karadeniz Bölümü ise oldukça dağlıktır. Bu bölümde tarım ve sanayi faaliyetleri sınırlı olduğu için nüfus da azdır. Doğu Karadeniz Bölümünde balıkçılık faaliyetleri gelişmiştir. Ancak bu bölüm, ülkemizde en fazla göç veren yerlerdendir.
Yeryüzü şekillerinin sade olduğu ve geniş tarım arazisinin bulunduğu Orta Karadeniz Bölümünde ise nüfus fazladır. Samsun, Karadeniz Bölgesi’nde nüfusun yoğun olduğu bir ildir. Burada bulunan Bafra ve Çarşamba ovaları, nüfusun artmasına neden olmuştur.
AKDENİZ BÖLGESİ
Akdeniz Bölgesi genellikle dağlık alanlardan oluşur. Özellikle Antalya ve çevresi oldukça engebelidir. Ancak bu bölgede yaz turizmi geliştiği için nüfus fazladır.
Adana’da bulunan Çukurova ise tarımsal üretim merkezidir. Burada özellikle tarıma dayalı sanayi gelişmiştir. Ayrıca ticaret ve ulaşım olanakları daha fazla geliştiği için nüfus fazladır.
EGE BÖLGESİ
Bölgenin kıyı kesiminde verimli ovaların bulunması, iklim şartlarının uygun olması, sanayi ve ticaretin gelişmesi gibi nedenlerden dolayı nüfusun büyük bir bölümü kıyıda toplanmıştır.
Bölgenin en gelişmiş şehri İzmir’dir. İzmir, ülkemizin nüfusu en fazla olan üçüncü şehridir.
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Bölge, yüz ölçümü bakımından ülkemizin en küçük bölgesidir. Kuraklığın etkisinin hissedildiği bölgede Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)‘nin sonucunda sulama olanaklarının geliştirilmesi ve bölgeye yapılan ticaret, ulaşım ve turizm alanlarında yapılan yatırımlardan dolayı bölgeden dışarıya verilen göçler azalmıştır.
Bölgede çıkarılan petrol, nüfusun Batman ve çevresinde toplamasına neden olmuştur. Ancak bölgenin nüfusu en fazla olan şehirleri Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır‘dır.
MARMARA BÖLGESİ
Nüfus miktarı bakımından ülkemizde ilk sırada yer alan bölgemizdir. Bu durumun nedenleri arasında, yeryüzü şekillerinin sade olması, sanayi faaliyetlerinin gelişmişliği ve iklimin insan yaşamına elverişli Olması yer alır.
Özellikle İstanbul, Kocaeli ve Bursa bölgenin en gelişmiş şehirleri arasında yer alır.
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Bölge, yüz ölçümü bakımından ülkemizin en büyük bölgesidir. Yeryüzü şekilleri ve iklim özellikleri nedeniyle dışarıya göç veren bölgede daha çok hayvancılık ve tarım faaliyetleri gelişmiştir.
Ancak Erzurum, Malatya ve Van sanayi faaliyetlerine bağlı olarak bölgenin en fazla nüfusa sahip olan şehirleridir. Ancak 2011’de Van’da meydana gelen deprem şehirde yaşayanların başka şehirlere göç etmesine neden oldu.
İÇ ANADOLU BÖLGESİ
Bölgede düzlük alanların fazla olduğu yerlerde nüfus fazladır. Bölgenin tarihî faktörlerden dolayı eski yerleşim yerlerine sahip Olması bu yerlerdeki nüfusu artırmıştır.
Bölgede nüfusun en fazla olduğu şehir Ankara‘dır. Başkent Olması, sanayi ve ulaşım imkânlarının gelişmesi, Ankara’nın nüfusunun fazla olmasında etkilidir.
Bunun yanı sıra Kayseri, Sivas, Konya ve Eskişehir de nüfusun fazla olduğu şehirler arasında yer alır.