Boğaz Şişmesi Nedir, Belirtileri Nedenleri Nelerdir?

28.12.2017

Boğaz Şişmesi özellikle kış aylarında pek çok kişinin mustarip olduğu bir durumdur. Bu nedenle Boğaz şişmesi nedir belirtileri nedenleri nelerdir? açıklamaya çalışalım. Boğaz şişmesi, iltihaplanma sonucu boğazdaki bezlerin ve bademciklerin şişmesidir.

Boğaz Şişmesinin Belirtileri:

  1. Boğazda tıkanma, yutmada zorluk ve yenilen şeylerin boğaza takıldığı hissi,
  2. Boğazda ağrı,
  3. İltihaplanmayla orantılı olarak ateşin yükselmesi,
  4. 4. Halsizlik ve yorgunluk,
  5. Boğazın iki tarafındaki bezlerde şişme,
  6. Ağızda kötü koku oluşması,
  7. Ses kısılması.

Boğaz şişmesinde bu belirtilere ek olarak baş ağrısı, çene ve boyunda hassasiyet, bademciklerde aşırı kızarma görülebilir.

Boğaz Şişmesinin Nedenleri: Boğaz şişmesine bakteriyel boğaz iltihabı, bademcik iltihabı gibi hastalıkların yanı sıra faranjit, laranjit, soğuk algınlığı, grip, mononükleoz (öpüşme hastalığı), epiglotit (gırtlak kapağı iltihabı), kabakulak gibi virüs, bakteri ve diğer zararlı mikroorganizmaların sebep olduğu hastalıklar da yol açabilir.

Boğaz bir organ değil bir bölgedir ve burada farklı organlar bulunmaktadır ve bu organlarda oluşan enfeksiyonlara üst solunum yolu enfeksiyonu denmektedir. Boğaz şişmesinin temel nedeni bademcik iltihabıdır hem çocuklarda hem yetişkinlerde görülmekle birlikte çocuklarda daha çok görülmektedir.

Bademcikler, solunum yoluyla giren mikropları filtreler, bunu yaparken bazen kendisi de mikrop kapar ve iltihaplanır. Dolayısıyla boğazda şişkinlik oluşmasına sebep olur. Boğazımızın üst kısmında ve her iki yanında bulunan bademcikler, geniz etiyle birlikte vücudumuzun bağışıklık sisteminin bir üyesidir. Vücudumuzun savunma sistemini vazgeçilmezi olan antikor üretimi bademcikler sayesinde olmaktadır.

Bakteri ve mikroplarla savaşmada ilk sırada yer alan bademcikler, bazı dönemlerde vücuda çok fazla bakteri ve mikrop girmesiyle antikor üretimini arttırır ve iltihaplanarak şişer. Bademciklerin iltihaplanmasına tonsilit denir.

Boğaz Şişliğine Ne İyi Gelir?

Bu dönemde boğaz şişliğinin inmesine ve iltihabı azaltmaya yardımcı olmak için ılık limonlu su içilmesi tavsiye edilmektedir. Kaynamış suyu 10 dakika dinlendirdikten sonra 1 limonun suyu sıkılıp suya karıştırılarak 15-20 dakika yudum yudum içilmelidir. Bunun yanı sıra tuzlu su ile gargara yapmak da boğazdaki şişliği azaltıp enfeksiyonun azalmasına yardımcı olacaktır. Yarım bardak ılık suyun içine yarım çay kaşığı tuz atılarak karıştırılıp günde 2-3 kez gargara yapılmalıdır. Bu işlem enfeksiyon geçene kadar tekrar edilmelidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Boğaz Şişmesi Nedir, Belirtileri Nedenleri Nelerdir?