Bitkilerin Biyolojik ve Ekonomik Önemi ile İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkisi 9.Sınıf Biyoloji

Bitkilerin insanlar için besin kaynağı, barınak, ilaç ve endüstri ham maddesi olması bakımından değeri büyüktür. Buğday, arpa, yulaf, pirinç, mısır gibi bitkilere tahıl adı verilir. Bunlar, insanlar için önemli bir besin kaynağıdır. Yine nohut, mercimek, fasulye gibi baklagiller; soğan, domates, biber gibi sebzeler ve elma, incir, şeftali gibi meyveler de insanlar için önemli besin kaynaklarıdır.

Çay, kahve, ıhlamur, nane, kekik, tarçın, papatya gibi bitkilerin yaprak ve tohumları içecek olarak kullanılır. Şeker pancarı ve şeker kamışından şeker elde edilir. Sanayide kullanılan bitkiler de vardır. Zeytin, ayçiçeği, soya fasulyesi, pamuk ve susam gibi bitkilerden yağ elde edilir. Pamuk, keten, kenevir, bambu ve saz gibi lifli bitkilerden tekstil sanayisinde yararlanılır. Selüloz ve kağıt sanayisinde de ladin, göknar, çam, kayın, kavak, okaliptus gibi orman ürünlerinin yanı sıra pamuk, keten, kenevir gibi bitkiler kullanılır.

Tohumlu bitkiler ilaç yapımında kullanılan en önemli kaynaktır. Örneğin ağrı kesici olarak kullandığımız aspirinin etken maddesi söğüt ağacından, sıtma hastalığının tedavisinde kullanılan kinin bileşiği kinkona (kınakına) ağacından, öksürük giderici olarak kullanılan mentol okaliptus ağacından elde edilmiştir. Günümüzde hala ilaç üretmek amacıyla çok sayıda bitkinin taranmasına devam edilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Bitkilerin Biyolojik ve Ekonomik Önemi İnsan Sağlığına Etkileri Biyoloji