Bir Sure Öğreniyorum: Kureyş Suresi 5. Sınıf Din Kültürü


Kategoriler: 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
Cepokul

OKUNUŞU

Bismillâhirrahmânirrahîm
Liîlâfi kureyş. Îlâfihim rihleteşşitâi vessayf.
Felya’büdû rabbe hâzelbeyt. Ellezî et’amehüm min cûi ve âmenehüm minhavf.

ANLAMI

Rahman ve Rahîm olan Allah’ın adıyla…
Kureyş’e kolaylaştırıldığı, evet, kış ve yaz seferleri onlara kolaylaştırıldığı için onlar, kendilerini açlıktan doyuran ve her çeşit korkudan emin kılan şu evin (Kâbe’nin) Rabb’ine kulluk etsinler.

Kureyş, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) de mensup olduğu Mekke’nin en saygın kabilesidir. Onlar bu saygınlığı Mescid-i Haram’da bulunan Kâbe sayesinde elde etmiştir. Kâbe’nin bakım ve onarımını da elinde bulunduran Kureyş kabilesi, Arap kabileleri arasında ayrıcalıklı bir konumda yer almışlardır. Kureyş suresinde de onlara sağlanan bazı ayrıcalıklara yer verilmiştir.

Kureyş kabilesi Kâbe sayesinde seyahatlerde kolaylık yaşamış, kimse onlara zarar verememiştir. Maddi sıkıntı da yaşamayan Kureyş kabilesi yeme içme sorunları da yaşamamıştır. Yine Kâbe sayesinde güvende olmuşlar hiçbir Arap kabilesi onlara zarar vermeye cesaret edememiştir. Yüce Allah bu ayrıcalıkları onlara hatırlatmış ve tevhid inancına bağlı kalmalarını, kendisine kulluk etmeleri gerektiğini bildirmiştir.

Kureyş suresinde, muhatap sadece Kureyş kabilesi değildir. Bütün insanlar Allah’ın (c.c.) verdiği nimetleri hatırlamalı, Allah’a (c.c.) nankörlük etmeden samimi bir şekilde kulluk etmeli ve Allah’ın (c.c.) emirlerini eksiksiz olarak yerine getirilmelidir.

Kureyş suresi, kısa olmasına rağmen derin anlamlar taşır ve Müslümanlara Allah’a şükretmenin ve O’na güvenmenin ne kadar önemli olduğunu öğretir.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar