Bir Sure Öğreniyorum: Kevser Suresi 5. Sınıf Din Kültürü


Kategoriler: 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
Cepokul

BİR SURE ÖĞRENİYORUM: KEVSER SURESİ

Okunuşu: Bismillâhirrahmânirrahîm
İnnâ e’taynâke’l-kevser.
Fesalli li rabbike venhar.
İnne şânieke huvel ebter.

Anlamı: Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.
Şüphesiz biz sana bitip tükenmez nimetler verdik.
Şimdi sen Rabbin için namaz kıl ve kurban kes!
Asıl soyu gelmeyecek olan, sana karşı nefret duyandır.

Kevser Suresi, Mekke’de yaşayan müşriklere yönelik bir kınama söz konusudur. Bu surenin indirilme sebebi ise rivayetlerde şu şekilde bildirilmiştir:

Hz. Muhammed (s.a.v.), Hz. Hatice (r.a.) ile evlenmiş ve bu evliliklerinden Kasım dünyaya gelmiştir. Cahiliye döneminde bir baba çocuğunun adıyla anılır ve insanlar bundan gurur duyardı. Çünkü erkek evlat kişinin soyunu yürütür ve erkek evlat sayesinde ticaret ve benzeri alanlarda kazanç sağlanırdı. Maalesef, Kasım küçük yaşta vefat edince müşrikler, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) soyunun kesileceğine inanarak onunla “Ebter” yani “Soyu kesik” diyerek alay etmeye başladılar.

Hz. Muhammed (s.a.v.), bu olaydan dolayı büyük bir üzüntü yaşamıştır. Bunun üzerine Yüce Allah Kevser suresini indirerek kendisine birçok nimet verdiğini hatırlatmış ve ibadet etmesi gerektiğini bildirmiştir. Ayrıca müşriklerin alaycı tavırları için de Yüce Allah Kevser Suresi’nde “Asıl soyu kesik olan, sana karşı nefret duyanlardır” buyurmuştur.

Kevser suresi, namazlarda özellikle sabah namazlarında ve cuma günleri okunması tavsiye edilen kısa surelerden biridir. Allah’ın (c.c.) bu surede verdiği mesaj, Hz. Muhammed’e (s.a.v.) olan sevgiyi ve saygıyı artırmıştır.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar