Bilinç (Farkındalık) Nedir? Kısa Tanımı 10. Sınıf Felsefe


Kategoriler: Felsefe
Cepokul

Kendimizi iyi tanımak için olumlu ve olumsuz yönlerimizin, ihtiyaçlarımızın veya eksikliklerimizin farkına içsel bir gözlem yaparak varırız. Bu içsel farkındalık, bizim kaderimizdeki varoluşta kendimiz için Özel olan sınırlarımızı bilmek, üzerinde bulunduğumuz hayat çizgisinde yapmamız veya yapmamamız gereken şeyleri anlamak için sahip olduğumuz tek yoldur.

Peki, bir şeyin farkında olmak ne demektir? O şeyi bilmek, tanımak, anlamaktır; işin iç yüzünü bilmektir. Bu durumda kendimizi tanımak, gerçek ihtiyaçlarımızın, eksikliklerimizin, artılarımızın, yanlış ve doğrularımızın bilincinde olduğumuz anlamına gelir. Bu konumda biz, hayatımızı daha anlamlı ve iyi bir duruma sokmak için bir adım daha önde oluruz. Çünkü kendi iç dünyamızı kendi mantığımız aracılığıyla değerlendirmiş ve bir hedefe ulaşmak için gerekli içsel bilgilere ulaşmış oluruz. Yani kendi bilincimiz mevcut durumu tanımış, idrak etmiştir. Peki sonra ne olur? Birey hedefine yönelir. Bu yönelimi ise kendi mantığı aracılığıyla farkına vardığı eksikliklerini dürtüsel bir ivme sağlayan yönelim sayesinde, yani “merak” ile kendisini hedefine doğru yönelterek gerçekleştirir.

Peki bireyin içsel farkındalığı pasif bir durumda olsaydı kişi içinde bulunduğu ihtiyaçlar karmaşasında doğru ve çözüme giden hedeflerini kendisi için belirleyebilir miydi? Kısaca birey, kendisi hakkında yeterince iyi bir iç gözlem yapmadan esas ihtiyaç duyduğu şeylerin farkındalığına varabilir miydi? Yani farkına varmadan gerçekleri görebilir miydi?

Bu durumda birey, kendisini yönlendiren “merak” ile birlikte hayatında üstün körü bir yönelim gösterecektir. Yani savruk, dümenini kaybetmiş, dengesiz bir ruhsal durum içerisinde olacaktır. Eğer böyle bir durumda olsaydık kendimizi doğruya ve doruğa kavuşturamaz, çevremizde ışık olsa dahi göremediğimiz için içimizde kaybolurduk. Kısacası, içsel bir gözlem yaparak hayatımızı tanımak ve değerlendirmek, içinde bulunduğumuz mevcut gerçekleri tartarak anlayabilmemizde önemli bir rol oynamaktadır. Bu şekilde biz, hayatımızı çevreleyen pek çok şeyi daha iyi ve daha doğru muhakeme etmekte ve anlayabilmekteyiz. Çünkü bu şekilde biz çeşitli deneyimlerle tecrübe
kazanmaktayız.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
15 Haziran 2025 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
14 Haziran 2025 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
15 Haziran 2025 Pazar