Bilimsel Araştırma Basamakları Nelerdir? 6.Sınıf Sosyal Bilgiler
Bilim: evren, doğa, toplum ve insan ile ilgili olayları deney ve gözlem yoluyla inceleme faaliyetidir. Bilim, bilgi üretme sürecini kapsar. Bilimsel araştırma ise bir konuyu belli yöntemlerle sistemli bir şekilde inceleyerek sonuca ulaşmayı sağlar.
Bilimsel araştırmalar yapılırken şu basamaklar takip edilmelidir:
- Bir araştırma yapılırken ilk basamak, araştırılacak olan konunun ya da problemin belirlenmesidir.
- Konu belirlendikten sonra konu ile ilgili varsayım (hipotez) larda bulunulur. Bu varsayımlar araştırmaya kılavuzluk edecek bilimsel tahminlerdir. Varsayım, henüz doğrulanmamış, ancak doğrulanacağı umulan düşüncedir.
- Varsayımlar belirlendikten sonra konuyla ilgili bilgi toplamak ya da araştırma yapmak gerekir. Bu amaçla okul kütüphanelerinin olanaklarından yararlanılabilir.
- Kütüphaneler çok çeşitli bilgi kaynaklarına ulaşılmasını sağlar. Kütüphanelerden daha iyi yararlanabilmek için katalog taramasının nasıl yapılacağının bilinmesi gerekir.
- Kütüphanelerde hangi kitapların ve dergilerin bulunduğunu gösteren bilgi fişleri vardır. Bunlar kütüphanenin belli yerlerinde çekmecelere yerleştirilir. Bu çekmeceler alfabetik sıraya göre dizilir.
- Kütüphanelerde bilgisayarlı sisteme geçilmesiyle birlikte katalog taraması oldukça kolaylaşmıştır. Bilgisayara aranılan kelime yazıldığında kütüphanede bu konuyla ilgili ne kadar kaynak varsa liste hâlinde sıralanır. Bu da araştırmayı büyük ölçüde kolaylaştırır. Bilgisayardaki listeden hangi kitap istenecekse, bunların yer numaralarını almak ve kitap isteme fişine not edip görevli memura vermek gerekir.
- Konuyla ilgili kitap ya da dergiler bulunduktan sonra bu kaynaklar incelenir ve konuyla ilgili notlar alınır. Not alınan kitap ya da dergi künyeleri asıl yazıda mutlaka dipnot olarak gösterilmelidir. Yapılan alıntılarda dipnot ve kaynak gösterilmesi, çalışmaların ciddiyetini ve dürüstlüğünü gösterir. Son olarak notlar bir kez daha kontrol edilir. Elde edilen tüm bilgiler değerlendirilerek yazı oluşturulur.
Bilimsel Araştırma Basamakları
1. Basamak: Araştırılacak olan konu ya da problem belirlenir.
2. Basamak: Belirlenen konu ile ilgili varsayım (hipotez)larda bulunulur.
3. Basamak: Konu ile ilgili kitap, dergi, makale ya da gazetelerden bilgi toplanır.
4. Basamak: Kaynaklar okunur ve konularına göre sınıflandırılır. Varsayım (hipotezler) lar test edilir.
5. Basamak: Notlar son bir kez daha kontrol edilerek yazı oluşturulur. Yazı oluşturulurken yararlanılan kaynaklar mutlaka dipnot ile gösterilir.
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM