BİLGE KARASU (1930-1995)
Eserlerinde; sevgi, dostluk, tutku, korku, ölüm, bireyin ezilmesi, inanç ve baskı çatışması, başkaldırma ve boyun eğme gibi temaları özgün bir söz dizimiyle yansıtır.
Eserlerindeki temel temalar, korku ve ölüm korkusudur.
Eserlerinde bireyin yalnızlığı ve iletişim kuramayışı ön plandadır.
Eserlerinde, fantastik ögelere yer verir.
1991 ’de Gece romanıyla Pegasus Edebiyat Ödülü’ne layık görülen yazar, bu ödülü alan tek Türk yazardır.
Eserleri
— Hikâye: Troya’da Ölüm Vardı, Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı, Göçmüş Kediler Bahçesi, Kısmet Büfesi, Susanlar (hikâye, şiir, deneme, röportaj)
— Roman: Gece, Kılavuz
— Düzyazı: Narla İncire Gazel, Altı Ay Bir Güz
FERİT EDGÜ (1936-…)
Roman, hikâye, deneme türlerinde eserler vermiştir. Edebiyatımızda “küçürek öykü”nün temsilcilerindendir. Aydın kesimin uyumsuzluğunu, yalnızlığını anlatan hikâye ve romanlarıyla tanınmıştır. Eserlerinde sürekli yeni ve farklı dil ve üslup denemeleri yapmıştır.
“Bir Gemide” ile 1979 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı, “Ders Notları” ile 1979 Türk Dil Kurumu Deneme Ödülü’nü, “Eylülün Gölgesinde Bir Yazdı” ile 1988 Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü’nü almıştır.
Eserleri
— Roman: Kimse, O / Hakkâri’de Bir Mevsim, Eylülün Gölgesinde Bir Yazdı
— Hikâye: Kaçkınlar, Bozgun, Av, Bir Gemide, Çığlık, Binbir Hece, Doğu Öyküleri, İşte Deniz Maria, Do Sesi, Avara Kasnak, Nijinski Öyküleri, Yaralı Zaman
— Deneme: Ders Notları, Yazmak Eylemi, Yeni Ders Notları, Şimdi Saat Kaç, Seyir Sözcükleri, Devam, İnsanlık Halleri, Tüm Ders Notları
Kimse (1976) ve O (1977): Romanlarda Hakkâri’de bir öğretmenin halk ile kurduğu iletişimi ele almıştır. “O” romanı “Hakkâri’de Bir Mevsim” adıyla sinemaya uyarlanmıştır. “Düş gerçeğin ta kendisidir” algısından hareket eden yazar, bu eserinde gerçek ile düşü iç içe vererek fantastik bir dünya kurmuştur. Eserde umut/umutsuzluk, somut/soyut, gerçek/ düş, bireysel/toplumsal iç içe verilerek zıtlıklar kurulmuştur.