Canlıları cansız varlıklardan ayıran en temel özelliklerin başında beslenmek gelir. Canlıların yaşamlarını sürdürebilmek, büyümek, gelişmek ve sağlıklı yaşamak için dışardan aldıkları maddelere besin denir. Araba yakıtsız, cep telefonları şarjsız çalışmadığı gibi canlılarda besinler olmadan yaşamlarını sürdüremez.
Besinler içeriklerine göre proteinler, karbonhidratlar, yağlar, vitaminler, su ve mineraller olarak gruplandırılır. Proteinler yaşamsal faaliyetlerimizin
düzenlenmesinde rol oynar, yapıcı ve onarıcıdır. Vücudumuzun büyüyüp gelişmesi ve yaralarımızın iyileşmesi için gereklidir.
Karbonhidratlar temel besin maddelerimizden olup birinci dereceden enerji verici olarak kullanılır.
Yağlar da karbonhidratlar gibi enerji veren besin içeriği grubudur.
Vitaminler, denetleyici ve düzenleyici besin grubudur. Bizi hastalıklara karşı korur.
Karbonhidratlardan sağladığımız enerji, vücudumuz için yetersiz kaldığında, gerekli enerjiyi yağlardan sağlarız. Su ve minerallerin düzenleyici görevi olup tüm besinlerde bulunur.
Karbonhidratlar
Karbonhidratlar temel besin maddelerimizden olup birinci dereceden enerji verici olarak kullanılan besin içeriği grubudur. Yağlardan daha az enerji vermelerine rağmen kolay parçalandıkları için vücudumuzda öncelikli olarak kullanılırlar. Ayrıca karbonhidratlar, vücudumuzda kolay ve hızlı bir şekilde enerjiye dönüşürler.
Not: Eğer karbonhidrat içeren yiyeceklerin üzerine lügol damlatılırsa yiyecekte mavi—mor renk oluşur.
Proteinler
Proteinler yaşamsal faaliyetlerimizin düzenlenmesinde rol alır. Proteinler, yapıcı ve onarıcı besin içerikleridir. Vücudumuzun büyüyüp gelişmesi ve yaralarımızın iyileşmesi kırılan kemikleri kaynaması ayrıca hastalıklarla savaşmamız için proteinler gereklidir.
Not: Protein içeren yiyeceklerin üzerine nitrik asit damlatılırsa, yiyecekte sarı renk oluşumu gözlenir.
Yağlar
Yağlar da karbonhidratlar gibi enerji kaynağı olan besinlerdir. Bitkisel ve hayvansal kaynaklı olabilir. Vücudu dış etkenlerden ve soğuktan korur. Kutup bölgesi hayvanları deri altlarında yağ depolarlar. Yağlı besinler fazla tüketildiğinde vücutta birikir ve kilo alırız.
Not: Yağlı besinler kağıda sürüldüklerinde kağıt üzerinde şeffaf bir leke bırakırlar.
Vitaminler
Vitaminler vücüdumuzda düzenleyici olarak görev yapar. Vücut direncini artırır. Vücudumuzu hastalıklara karşı korur. Hastalandığımızda iyileşmemize yardımcı olur. Eksikliğinde vücudumuzda sorunlar oluşur.
Mineraller ve Su
Vücudumuzdaki kan ve idrarın büyük bir bölümü sudan oluşur. Su, vücutta gerçekleşen tüm yaşamsal olaylar için gerekli ortamı sağlar.
Mineraller, vücudumuzdaki yaşamsal olayları düzenleyen besin grubudur. İçtiğimiz içeceklerde, yediğimiz bitkisel ve hayvansal gıdalarda kısaca tüm besinlerde mineraller bulunur.
teşekkürler araştırma ödevim bitti elinize sağlık