Sayı kümelerinin dört işleme göre kapalılığı, bir kümedeki iki sayının toplama, çıkarma, çarpma veya bölme işlemlerinden birine tabi tutulduğunda, sonucun yine aynı kümede olup olmadığını ifade eder. Bu özellik, matematiksel işlemlerin tutarlılığı ve kümelerin özelliklerini koruması açısından önemlidir.

Örneğin, doğal sayılar kümesi toplama ve çarpma işlemlerine göre kapalıdır. Yani, iki doğal sayının toplamı veya çarpımı yine bir doğal sayıdır. Ancak, çıkarma işlemi doğal sayılar kümesinde her zaman kapalı değildir; çünkü negatif bir sonuç elde edilebilir ve bu, doğal sayıların kümesinde yer almaz.

Tam sayılar kümesi, toplama, çıkarma ve çarpma işlemlerine göre kapalıdır. Bu kümeye ait iki tam sayı arasındaki bu işlemlerin sonuçları yine bir tam sayı olarak kalır. Ancak, tam sayılar kümesinde bölme işlemi her zaman kapalı değildir; çünkü bir tam sayının başka bir tam sayıya bölümü, her zaman bir tam sayı olmayabilir (örneğin, 1’in 2’ye bölünmesi tam sayı değildir).

Rasyonel sayılar kümesi ise toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemlerine göre kapalıdır (sıfır ile bölme durumu hariç). İki rasyonel sayının bu işlemler sonucunda elde edilen sonuçları yine bir rasyonel sayı olarak ifade edilebilir.

Bu kapalılık özelliği, matematikte belirli işlemleri yaparken hangi sayı kümeleri içinde çalışılacağını belirler. Bu kavram, öğrencilerin sayı kümelerinin özelliklerini anlamalarına ve matematiksel işlemleri doğru bir şekilde uygulamalarına yardımcı olur. Kapalılık özelliği, matematiksel düşünmenin ve problemlerin çözümünde tutarlılık sağlar.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar