Ben ve Çevrem
Çevremizi; içinde yaşadığımız, yakınımızda olan ortamlar olarak tanımlarız. Canlıların yaşadığı doğal ortam onların çevresidir ve canlılar hayatta kalmak için ihtiyaçlarını bu çevreden karşılar.
Doğal ortamda bulunan bitkiler, hayvanlar birbirleriyle uyum içinde yaşar. Kendileri için gerekli olan hava, su, besin gibi ihtiyaçlarını bulundukları çevreden karşılar.
Çevre sadece deniz, orman, göl, nehir gibi doğal ortamlardan ibaret değildir. İnsanların içinde yaşadığı ev, iş yeri, okul, cadde, sokak ve mahalle de çevre kavramı içine girer. İnsanlar da yaşadığı çevreyi diğer canlılarla ortak kullanır. oturduğumuz sitedeki ağaçlar, çiçekler: sokağımızdaki kedi ve köpekler; evlerimizde beslediğimiz evcil hayvanlar, aynı çevreyi paylaştığımız diğer canlılardır. Bu nedenle yaşadığımız çevrede diğer canlıların da var olduğunu unutmadan hareket etmeliyiz.
Günlük yaşantımıza devam ederken farkında olmadan doğal çevreye zarar veririz. Biz istemesek de hayatta kalmak için tükettiğimiz ürünlerin atıklarını doğaya bırakırız. Bu da doğal çevrenin kirlenmesine neden olur. Evlerin, okulların ve diğer binaların ısınması için kullanılan yakıtlar havanın kirlenmesine yol açar. Trafikte kullanılan araçların çıkardığı egzoz da havayı kirletir. Ayrıca fabrika bacalarından çıkan dumanlar yine havanın kirlenmesine neden olur.
Fabrikaların, otellerin atıklarının, kanalizasyonların; deniz, nehir veya göle boşaltılması, gemi kazaları sonucu denizlere petrol karışması su kirliliğine neden olur.
Evlerden, hastanelerden çıkan atıklar gelişigüzel çevreye bırakıldığında toprağı kirletir. Teneke kutu, plastik ve naylon atıklar toprakta çok uzun süre kalır ve kirliliğe sebep olur.
İnsanların kullandığı su, toprak, ağaç, madenler gibi yer altı ve yer üstü kaynakları sınırsız değildir. Bu nedenle doğada sınırlı bulunan bu kaynakları israf etmemeliyiz. Bunların kullanımından doğan atık maddelerin doğaya zarar verdiğini unutmamalıyız.
Bunun için;
- Sınıfımızı, okulumuzu ve evimizin çevresini temiz tutmaya özen göstermeliyiz.
- Kâğıt. plastik. cam gibi atık maddelerin geri dönüşümü yapılabildiğinden bu tip atıkların ayrı toplanmasını sağlamalıyız. Uygun geri dönüşüm kutularına atmalıyız.
- Ürün satın alırken geri dönüşümü yapılan ürünleri tercih etmeliyiz.
- Çevremizin güzelleşmesi için ağaçlandırma yapılmasını desteklemeliyiz.
- Okulumuzun, evimizin çevresini çiçeklendirip güzelleştirmeliyiz.
- Çevrenin korunması için çalışan sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını desteklemeliyiz.