Söz konusu bebek bakımı ve temizliği olduğunda anneler her zamankinden fazla hassasiyet göstermekte hatta çoğu zaman mükemmeliyetçi bir tutum sergilemektedir. Bu da bazen abartıya kaçılmasına neden olabilir. Özellikle bebek temizliğinde fazla dikkatli davranırken onlara zarar gelmemesine de dikkat edilmelidir. Özellikle de kulak temizliği sırasında ne yapılıp ne yapılmaması gerektiği iyi bilinmelidir.
Bebeklerde Kulak Temizliği Ne Sıklıkta Yapılmalıdır ve Ne Kadar Gereklidir?
Aslında bebeklerde kulak temizliği çok da tavsiye edilmemektedir. Çünkü kulağın ürettiği sarı sıvı madde bebeğin kulağı içindeki pisliklerin kulak tüyleri yardımıyla dışarı atılmasını sağlar. Ancak ille de kulak temizliği yapmak isteyen annelerin kesinlikle dikkat etmesi gereken hususlar vardır.Peki bebeklerde kulak temizliği nasıl yapılmalıdır?
Bebeklerin Kulakları Temizlenirken Dikkat Edilecek Püf Noktalar: Bebeklerin kulakları da tenleri gibi yetişkinlerin kulaklarına göre daha hassas bir yapıdadır. Bunun için temizlikleri de çok hassas yapılmalıdır. Temizlik yapılırken uygulanması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
- Bebeğin kulağı ıslak bir pamuk ya da pamuklu bez yardımıyla silinmeli, işlem yapılırken kulağa su kaçmamasına dikkat edilmelidir.
- Kulak temizliği sırasında sadece dış kulak ve kulak çevresi silinmelidir.
- Öncelikle tek kulak silinip sonra yine pamuklu bir bez ya da pamukla kurulanmalı sonrasında aynı işlem öteki kulak için uygulanmalıdır.
Bebeğin Kulağı Temizlenirken Kesinlikle Yapılmaması Gereken Şey Nedir?
Bebeğin kulağı temizlenirken içine kesinlikle kulak çubuğu ya da başka herhangi bir cisim sokulmamalıdır. Bebeğin kulağına sokulacak herhangi bir cisim kulak içerisindeki pisliklerin temizlenmesini sağlamak yerine kulağın daha da içine gitmesine sebep olacaktır. Bu da normalde kulak sıvısı sayesinde dışarı atılabilen pisliklerin kulak içinde birikerek zamanla bebeğe sıkıntı vermesine hatta çeşitli kulak iltihaplarına neden olabilmektedir.
Her anne için hiç şüphesiz bebeği çok kıymetlidir ve ona bir şey olmaması için onu her şeyden sakınır. Tabi ki bebeklerimizin bakımı ve temizliği çok önemlidir. Ancak temiz tutacağım derken bebeklere yapılabilecek yanlış bir müdahale onların sağlıkları için ciddi riskler oluşturabilir. Bebeklerde kulak temizliği de çok dikkat gerektiren ve bilinçsizce yapılırsa çok sakıncalı olabilecek bir işlemdir. Bu yüzden çok gerekmedikçe bebeklerin kulakları temizlenmemeli; ancak bebeğin kulağında herhangi bir rahatsızlık varsa bununla ilgili kulağın içine herhangi bir müdahalede bulunmadan bebek bir uzmana götürülmelidir.