Basıncın Günlük Yaşam ve Teknolojideki Uygulamaları 8.Sınıf Fen


Kategoriler: 8. Sınıf Fen Bilimleri
Cepokul

Katı, sıvı ve gazların basınç özelliklerinin günlük yaşam ve teknolojide birçok uygulamaları bulunmaktadır. Şimdi bu uygulamaların neler olduğunu öğrenelim.

  • Ayakkabı tabanları katı basıncı göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. Kar veya kum gibi zeminler için geniş tabanlı ayakkabılar tercih edilir. Çünkü geniş tabanda daha az basınç oluşur. Bu durumda kara veya kuma batma daha az olur.
  • Futbolcuların kullandığı kramponların altındaki dişler, yüzey alanını küçülterek daha büyük basınç oluşmasını sağlar. Bu durumda kayarak düşmeler önlenmiş olur.
  • Tren, kamyon ve tır gibi ağırlığı büyük olan araçların tekerlek sayısının fazla olması, zeminle temas yüzeyinin fazla olmasını ve basıncın azaltılmasını sağlar.
  • Ayrıca traktör ve iş makinelerinin tekerleklerinin büyük olması yine zeminle temas yüzeyinin fazla olmasını ve basıncın azaltılmasını sağlar.
  • Çivi, raptiye ve iğne gibi araçların zemine saplanacak kısmının sivri yapılması, yüzey alanının küçültülerek büyük basınç oluşumunu sağlar. Bu sayede çivi, raptiye ve iğne gibi cisimler az bir kuvvetle zemine saplanır.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar