Bakterilerde Endospor Oluşumu 9.Sınıf Biyoloji

Bazı bakteriler uygun olmayan ortam şartlarında endospor oluşturur. Endospor olumsuz çevre şartlarına (aşırı sıcak veya aşırı soğuk gibi) karşı dayanıklı ve metabolizması yavaşlamış yapılardır. Bu yapılarda metabolizma hızı minimuma iner ve üreme gerçekleşmez. Uygun koşullar sağlandığında endospor su alarak yeniden çoğalmaya başlar.

Antibiyotikler, virüsler dışında hastalık yapan mikroorganizmaların üremesini engelleyen yapay maddelerdir. Soğu algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıklar virüslere bağlı olarak oluştuğu için bu hastalıkların tedavisinde antibiyotik kullanılmaz. Antibiyotikler, uygun kullanılmadığı zaman hastalık etkeni olan bakteriler mutasyona uğrayarak ilaçlara karşı direnç kazanır. İlaç artık o bakteriye etki edemez.

Örnek: Parazit olarak beslenen bir bakteride,
I. Hücre dışına sindirim enzimi salgılama
II. ATP üretme ve kullanma
III. Fotosentezle besin üretme
olaylarından hangileri gerçekleşebilir?

Çözüm: Bir bakteri parazit olarak besleniyor ise heterotrof canlı demektir. Bu durumda kemosentez ile besin üretemez. Yine parazit beslenen bir bakteri, dış ortama enzim salgılamaz. ATP üretme ve kullanma bütün canlılar için ortaktır. Sindirim sistemimizde bizimle birlikte yaşayan çok sayıda
bakteri vardır. İnsan için zararsız olan bu bakterilerden bazıları K ve bazı B vitaminlerini sentezleyerek insana verir. Yoğurt, peynir, sirke, turşu yapımı bakterilerin faaliyetleri ile sağlanır. Bakteriler ürettikleri bazı maddeler ile bu besinlerin oluşmasını sağlar.

Biyolojik mücadele çalışmalarında, zehirli madde üreten bakteriler kullanılarak zararlı canlılar ile savaşılır. Tarla bitkileri üzerine püskürtülen bu bakteriler, bitkiyi yiyen zararlı böceklerin ölümüne neden olur. Kısa sürede çoğalmaları ve DNA’larının basit olması nedeniyle genetik mühendisliği ve biyoteknoloji gibi alanlarda da bakteriler üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Bakterilerde Endospor Oluşumu 9.sınıf biyoloji