Bakteri Çeşitleri 9.Sınıf Biyoloji

Solunum Şekillerine Göre Bakteriler

Zorunlu aerob bakteriler

  • Oksijen olmadığı ortamda yaşayamazlar.
  • Hücre için gerekli olan ATP’yi oksijenli solunum ile üretirler.
  • Bakterilerde mitokondri bulunmadığı için oksijenli solunum enzimleri ve ETS (elektron taşıma sistemi) hücre zarının içeri doğru kıvrılmasıyla oluşan mezozomlarda ve sitoplazmada bulunur.

Zorunlu anaerob bakteriler

  • Oksijenin bulunmadığı ortamlarda yaşarlar.
  • İhtiyaç duydukları ATP’yi oksijensiz solunum ile üretirler.

Geçici aerob bakteriler: Normal şartlarda oksijensiz solunum yaparlar geçici olarak da oksijenli solunum yaparlar.

Geçici anaerob bakteriler: Normal şartlarda oksijenli solunum yaparlar oksijenin olmadığı zamanlarda ise oksijensiz solunum yaparlar.

Beslenme Şekillerine Göre Bakteriler

Ototrof Bakteriler: İnorganik maddelerden organik madde üretirler (Kendi besinlerini kendileri üretir). Karbon kaynağı olarak CO2 kullanırlar.

Fotootrof bakteriler: Işık enerjisini kimyasal bağ enerjisine dönüştürürler. Sitoplazmalarında klorofil pigmenti bulundururlar. Kullandıkları hidrojen kaynakları birbirlerinden farklı olduğu için açığa çıkan yan ürünler de değişir.

Fotosentetik Bakteri Çeşitleri

Kemoototrof bakteriler: İnorganik maddeleri oksitleyerek kimyasal enerji üretirler. Kendi besinlerini kendileri üretirler. Karbon kaynağı olarak CO2 kullanırlar.

Heterotrof Bakteriler: Organik maddeleri dışarıdan hazır alırlar. Kendi besinlerini kendileri üretemezler.

Saprofit (Çürükçül) Bakteriler: Sindirim enzimlerini hücre dışına salgılayan (hücre dışı sindirim yapan) ayrıştırıcılardır. Organik atıkları inorganik maddelere çevirirler. Madde döngüsünde görev alırlar.

Parazit Bakteriler: Hücre dışı sindirim enzimleri bulunmaz. Monomer besinleri dışarıdan hazır alırlar. Parazit bakteriler polimer besinlerin bulunduğu ortamda yaşayamazlar çünkü polimerleri sindiremezler. Hastalık yapan parazitlere “patojen” denir.

Bakteri Çeşitleri Soruları ve Çözümleri

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Bakteri Çeşitleri ve Görevleri 9.sınıf biyoloji konu anlatımı