Bağımsızlık Sembollerimiz Nelerdir? 5. Sınıf Sosyal
Bayrağımız:
En önemli bağımsızlık sembolüdür. Bayrağımızın şekli 29 Mayıs 1936’da çıkarılan Türk Bayrağı Kanunu ile belirlenmiştir. Bayrak, yırtık, sökük, soluk, kirli olamaz. Elbise olarak giyilemez, yırtılamaz ve yere atılamaz.
Ay yıldızlı bayrağımız Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde kullanılmaya başlanmıştır. Bayrağımızda kırmızı renk Şehitlerimizin kanını temsil eder. Bayrağımız şairlere ilham vermiş, şiirlere konu olmuştur.
BAYRAĞIM
Atalarım gökten yere
İndirmişler ay yıldızı
Bir buluta sarmışlar ki
Rengi şafaktan kırmızı
Onun ateş kırmızısı
Ne gelincik, ne gülden
Türk oğlunun öz kanıdır
Ona bu al rengi veren
Vazifemdir bayrağımı
Üstün tutmak her bayraktan
Can veririm kan dökerim
Vazgeçemem ben bu haktan
HASAN ALI YÜCEL (Kısaltılmıştır)
İstiklal Marşımız (12 Mart 1921):
İstiklal Marşı’nın şairi Mehmet Akif Ersoy’dur. Millî Mücadele devam ederken halkın ve askerin bağımsızlık isteğini ifade etmek için millî bir marşın hazırlanmasına karar verilmiş. Mehmet Âkif kahraman ordumuza adadığı şiiri yazmıştır.
İstiklal Marşı’mızın bestecisi Osman Zeki Üngör’dür.
Başkentimiz Ankara:
Milli egemenliğe dayalı Türkiye’nin temelleri burada atıldı. Millî Mücadele’nin kazanılmasından sonra 13 Ekim 1923’te Ankara yasayla başkent ilan edildi. Yıllar içerisinde hızla gelişti ve günümüzdeki modern görünümüne kavuştu.
Yeni devletin, yeni başkenti Ankara bağımsızlığımızın ve ulusal egemenliğimizin önemli sembolüdür.
Dilimiz Türkçe:
Ülkemizin resmi dili Türkçedir. Dili olmayan millet özgür değildir. Yabancı kelimeler yerine Türkçe kelimeler kullanmaya özen göstermeliyiz.
Paramız (Türk Lirası):
Ülkelerin bağımsızlık sembollerinden biri de paradır. Paralarda bir takım semboller ve kültürel öğeler bulunur. Paralar bu özellikleriyle ulusal egemenlik sembolü kabul edilir. Ülkemizin para birimi Türk Lirasıdır.
Türk lirası simgesi 1 Mart 2013 itibariyle kabul edilmiş olan, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kullanımda bulunan resmi para birimi Türk lirasını simgelemekte kullanılan semboldür.
Cumhurbaşkanlığı Forsu;
Cumhurbaşkanlığı Forsu; Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın ikametgâhında, ziyareti süresince bulunduğu yerde, bayrak direğine çekilir, gece ve gündüz çekili kalır.
Cumhurbaşkanlığı forsundaki 16 yıldız, tarihteki 16 büyük Türk imparatorluğunu, ortadaki güneş ise Türkiye Cumhuriyeti’ni simgeler.