Atomdan İyona 9. Sınıf Kimya


Kategoriler: 9. Sınıf Kimya Konuları
Cepokul

Atomdan İyona

  • Atomların elektron dizilimlerini helyum (He) elektron dizilimine benzetme kuralına dublet kuralı, atomların elektron dizilimlerini 10Ne,18​Ar,36​Kr gibi soy gazlara benzetme kuralına ise oktet kuralı denir. Elektron dizilimleri dublet ve oktet kuralına uymayan taneciklerin de olduğu unutulmamalıdır.
  • Oktet ve dublet kurallarında taneciklerin elektron dizilimleri küresel simetri özelliği gösterdiğinden tanecikler kararlı yapıdadır. Kararlı yapıya ulaşmak için tanecikler küresel simetrik elektron dizilimini tercih ederler.
  • Nötr bir atom katyona dönüşürken, elektronlar önce enerji kabuk sayısı büyük olan orbitalden ayrılır. Kabuk sayısı aynı olan orbitallerin varlığında, elektronlar enerjisi büyük olan orbitalden ayrılır. (Aynı enerji kabuğunda bulunan orbitallerin enerji sıralaması f, d, p, s şeklindedir.)

Bu görselde, bazı atomların ve iyonların elektron dizilimleri gösterilmiştir. Nötr atomlar elektronlarını kaybederek katyona veya elektron kazanarak anyona dönüşebilirler. Elektron kaybı veya kazanımı sonucu oluşan iyonların elektron dizilimleri, nötr atomlarınkine göre farklılık gösterir.

Bu dizilimlerde nötr atomların elektron kaybetmesi sonucu katyonlar, elektron kazanması sonucu anyonlar oluşur.

İyonların Katman Elektron Dizilimi

İzoelektronik Tanecikler

Proton sayıları farklı olmasına rağmen, elektron sayıları ve dizilimleri aynı olan taneciklere izoelektronik tanecikler denir. Bu taneciklerin kimyasal ve fiziksel özellikleri birbirinden farklıdır.

  • 18Ar : 1s² 2s² 2p⁶ 3s² 3p⁶
  • 19K⁺ : 1s² 2s² 2p⁶ 3s² 3p⁶
  • 20Ca²⁺ : 1s² 2s² 2p⁶ 3s² 3p⁶

Açıklama: 18Ar, 19K⁺ ve 20Ca²⁺ taneciklerinin proton sayıları farklı olmasına rağmen, elektron dizilimleri aynıdır. Bu yüzden bu tanecikler izoelektronik taneciklerdir.


  • 18Ar : 1s² 2s² 2p⁶ 3s² 3p⁶
  • 20Ca : 1s² 2s² 2p⁶ 3s² 3p⁶ 4s²
  • 21Sc⁺ : 1s² 2s² 2p⁶ 3s² 3p⁶ 4s¹ 3d¹

Açıklama: 18Ar, 19K⁺ ve 21Sc⁺ taneciklerinden Ar’in elektron sayısı, 20Ca ve 21Sc⁺‘nunkilerden farklıdır. Ayrıca, 20Ca ve 21Sc⁺”nin proton sayıları farklıdır ve elektron dizilimleri aynı olmadığı için bunlar izoelektronik tanecikler değildir.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar