Asitler ve Bazlar Çözümlü Sorular 8.Sınıf Fen
Asitler ve Bazlar Çözümlü Sorular 8. sınıf fen bilimleri testi cevapları
Soru: Aşağıda verilen ifadelerden doğru olanların başındaki paranteze D harfi, yanlış olanların başındaki paranteze Y harfi yazılıyor. Buna göre parantezlere sırasıyla hangi harfler yazılmıştır?
( ) Fosil yakıtların yanması sonucu N02 gazı açığa çıkar.
( ) Asit yağmurları ormanlara ve antik yapılara zarar verir.
( ) Asit yağmurlarının pH değeri 2'ye kadar düşebilmektedir.
Fosil yakıtların yanması sonucu açığa çıkan CO2, NO2 ve SO2 gazları suda iyonlaşarak yağmur suyunun asidik özellik taşımasına sebep olur. Asit yağmurları ormanlara, antik yapılara ve doğaya zarar verir. Asit yağmurlarının pH değeri 2'ye kadar düşebilmektedir. Buna göre parantezlere sırasıyla D, D, D harfleri yazılmıştır.
Soru: Aras, bazı maddeleri asidik veya bazik olmalarına göre yukarıdaki gibi gruplandırıyor. Buna göre aşağıdaki maddeler hangi gruplarda yer alır?
- Sirke
- Kahve
- Portakal Suyu
- Çamaşır Suyu
Aras'ın tabloda yaptığı gruplandırmaya göre, 1. grupta bazik, 2. grupta asidik maddeler bulunmaktadır. Sirke, kahve ve portakal suyu asidik; çamaşır suyu bazik bir maddedir. Buna göre çamaşır suyu 1. grupta; sirke, kahve ve portakal suyu 2. grupta yer alır.
Soru: Aşağıda verilen ifadede boş bırakılan yerlere sırasıyla hangi formüller getirilmelidir?
Fosil yakıtların yanması sonucu açığa çıkan gazlardan COZ, havadaki su buharı ile tepkimeye gire
rek maddesini oluşturur. N02, havadaki su buharı ile tepkimeye girerek maddesini oluşturur. Hava kirliliği; atmosferde toz, duman, gaz, su buharı şeklindeki kirleticilerin, insan ve diğer canlılara zarar verecek düzeye erişmesidir. Aşırı kentleşme, endüstri ve taşıtlar hava kirliliğinin başlıca nedenleridir. Hava kirliliğinin en kötü sonuçlarından biri asit yağmurlarıdır. Fosil yakıtların aşırı tüketimiyle havaya karbondioksit (CO2), kükürtdioksit (S02) ve azotdioksit (N02) gazları karışır. Bu gazlar havadaki su buharı ve yağmur suyuyla tepkimeye girerek karbonik asit (H2CO3), sülfürik asit (H2SO4) ve nitrik asit (HNO3) gibi maddelerin oluşmasına yol açar. Böylece yağmur suyu asidik özellik taşır. Bu durumda ifadede boş bırakılan yerlere sırasıyla H2CO2 ve HNO, formülleri getirilmelidir.
Soru: Merve, öğretmene aşağıdaki soruları soruyor. Buna göre öğretmen, Merve'nin sorduğu sorulara hangi cevapları verir?
1. Asit çözeltisine mavi turnusol kâğıdı batırıldığında renk değişimi ne olur?
2. Baz çözeltisine metil oranj damlatıldığında renk değişimi ne olur?
3. Baz çözeltisine fenolftalein damlatıldığında renk değişimi ne olur?
Asidik ve bazik maddeleri birbirinden ayırmak için kullanılan maddelere belirteç denir. Turnusol kâğıdı, metil oranj ve fenolftalein asidik ve bazik maddelerin belirtecidir. Asit çözeltisine mavi turnusol kâğıdı batırıldığında turnusol kâğıdı kırmızı renk alır. Baz çözeltisine metil oranj damlatıldığında çözelti sarı renk alır. Baz çözeltisine fenolftalein damlatıldığında çözelti pembe renk alır. Buna göre öğretmen Merve'nin sorduğu 1. soruya kırmızı, 2. soruya sari, 3. soruya pembe diyerek cevap verir.
Soru: Aşağıdaki kaplardan birinde asit, diğerinde ise baz çözeltisi bulunmaktadır. Kırmızı turnusol kâğıdı önce I. kaptaki çözeltiye daha sonra da ll. kaptaki çözeltiye batırılıyor. Bu durumda turnusol kâğıdının rengi önce maviye sonra tekrar kırmızıya dönüyor. Buna göre kaplardaki çözeltiler ile ilgili ne söylenebilir?
Turnusol kâğıdı bazlarda mavi, asitlerde kırmızı renk alır. Kırmızı turnusol kâğıdı l. kaptaki çözeltiye batırıldığında rengi maviye döndüğüne göre I. kaptaki çözelti baz çözeltisidir. Aynı turnusol kâğıdı ll. kaptaki çözeltiye batırıldığında rengi tekrar kırmızıya döndüğüne göre II. kaptaki çözelti asit çözeltisidir.