ANLATIM BOZUKLUKLARI
Daha önceki yıllarda Türkçe Öğretim Programı’nın 8. sınıf kazanımları arasında bulunan anlatım bozuklukları 2017 yılından itibaren 7. sınıf kazanımları arasına alınmıştır
Anlatım bozukluğuna yol açan durumlar iki temel başlık altında toplanabilir:
1. Anlamdan Kaynaklanan Anlatım Bozuklukları
2. Yapıdan (Dil Bilgisinden) Kaynaklanan Anlatım Bozuklukları
Türkçe Öğretim Programı, 7. sınıf kazanımları arasında sadece “anlamdan kaynaklanan anlatım bozuklukları” na yer vermektedir. Bu nedenle bu bölümde yalnızca anlam açısından karşılaşılan anlatım bozukluklarına yer verilecektir.
Anlamdan kaynaklanan anlatım bozukluklarını 7 başlık altında toplayabiliriz:
3. Çelişen Sözcüklerin Bir Arada Kullanımı
Anlam yönünden birbiriyle çelişen sözcüklerin bir arada kullanılması anlatım bozukluğuna yol açar. Genellikle kesinlik ve olasılık bildiren sözlerin bir arada kullanılması bu anlatım bozukluğu türünü ortaya çıkarır.
“Yazdığı son romanına aşağı yukarı tam iki yılını harcamış. ” cümlesinde “aşağı yukarı” ifadesi bir “yaklaşıklık” anlamı bildirirken “lam” sözcüğü “kesinlik” anlamı katmaktadır. Bu ifadeler birbiriyle anlam yönünden çelişmektedir.
“Niyetimizin ne olduğunu eminim siz de anlamış olmalısınız.” cümlesinde “eminim” ifadesi bir “kesinlik” anlamı bildirirken “anlamış olmalısınız” ifadesi “olasılık” anlamı katmaktadır. Bu ifadeler birbiriyle anlam yönünden çelişmektedir.
Yanlış yerde sözcük kullanımı tablosunda 2 örnekte saçmalanmış.