Anlatım Biçimleri 9. Sınıf Edebiyat

Anlatım Biçimleri

Açıklama

Öğretmek, bilgi vermek amacıyla kaleme alınan yazılarda kullanılan anlatım biçimidir. Açıklamada amaç, herhangi bir konuyu okuyucuya öğretmek, o konuyla ilgili bilgi vermektir.
Bir konu anlaşılır kılınmak, geliştirilmek isteniyorsa açıklamaya başvurulur. Açıklama sonunda, zihinde beliren “Niçin, nasıl?” sorularına cevap bulunmuş ve konunun bilinmeyen yönleri aydınlatılmış olur.
Açıklamada amaç bilgi vermek, öğretmek olduğundan sanatsal ve soyut ifadelerden kaçınılır; açık, anlaşılır bir dil kullanılır. Nesnel bir tutum sergilenir.
Öğretmek amacıyla kaleme alınan makale, deneme, fıkra, sohbet, eleştiri vb. yazılarda açıklama kullanılır.

Tartışma

Tartışma; herhangi bir konuda farklı düşünen bir kişinin fikirlerini değiştirmek, sözü edilen konu üzerinde düşünmesini sağlamak amacıyla kaleme alınan metinlerde kullanılan anlatım biçimidir.
Tartışmacı anlatımda yazar, karşı tarafın düşüncelerini çürütmeyi, geçersiz kılmayı ve o kişinin, kendisi gibi düşünmesini sağlamayı amaçlar.
Karşı düşünce, bir kişiye ait olmak zorunda değildir; yazar, toplumda yerleşmiş yanlış kanıları da değiştirmeye çalışabilir.
Tartışmacı anlatım biçimine bağlı olarak kaleme alınan metinlerde yazar; önce, kabul etmediği, yanlış bulduğu bir düşünceyi ortaya koyar. Sonra, bu konuyla ilgili kendi doğrularını dile getirir. Asıl doğrunun, kendi görüşleri olduğunu savunur. Bunu yaparken diğer görüşü neden benimsemediğini açıklar. Karşı düşünceye sahip kişiyi kendi düşüncelerine çekmeye, kendi görüşlerinin doğru olduğuna inandırmaya çalışır.
Bu anlatım biçiminde, amaç doğrultusunda bir üslup kullanılır. Amaç, bir düşünceyi çürütmek olduğundan yazar, metni karşısında biri varmış gibi sohbet havası içinde kaleme alır.
Bir düşüncenin çürütülmesi için karşı düşünce ortaya konduğundan tartışmacı anlatımda bilgi verilir, açıklama yapılır ve karşılaştırmadan yararlanılır. Bu durumda, tartışmacı anlatım biçimiyle kaleme alınan yazılarda açıklama ve karşılaştırma genelde vardır. Bunların dışında yazar, örneklerden, sayısal verilerden ve farklı kişilerin görüşlerinden de yararlanabilir.
Tartışma; makale, eleştiri, fıkra, röportaj, deneme vb. yazı türlerinde kullanılır.

Betimleme (Tasvir Etme)

Betimleme; varlıkları sözle veya yazıyla anlatma, göz önünde canlandırma, tasvir etmedir. Diğer bir ifadeyle betimleme, varlıkların kelimelerle resim çizer gibi anlatılmasıdır.
Betimlemede amaç, varlıkları ya da durumları, gözlemlerden yararlanarak okuyucunun hayalinde, gözü önünde canlandırmaktır. Bu durum, başta görme duyusu olmak üzere tüm duyularla algılanarak sağlanır.
Yazar, gözlemlerinden yararlanarak varlık ve durumlara “görünürlük” kazandırır.
Bir varlığı görüntü olarak algılayabilmek, o varlığın ayrıntı edici özelliklerinin tasvir edilmesine bağlıdır. Bu nedenle betimlemede sıfatlara, renk ve biçim ayrıntılarına çokça yer verilir.
Yazarın amacına göre betimleme iki kısma ayrılır:

  • Açıklayıcı Betimleme: Bir varlık ya da durumla ilgili bilgi vermek amacıyla kullanılan betimlemedir. Açıklayıcı betimlemede varlık ya da durumlar, kişisel duygu ve düşünceler katılmadan, olduğu gibi (nesnel olarak) tanıtılır. Coğrafya ve tarih kitaplarında açıklayıcı betimlemeden yararlanılarak konular okuyucunun gözü önünde canlandırılır.
  • Sanatsal (İzlenimsel) Betimleme: Sanatsal betimlemede varlık ve durumlar yazarın duygu, yorum, sezgi ve kişisel izlenimlerine bağlı olarak okuyucunun gözü önünde canlandırılır. Sanatsal betimlemede yazar; varlıkları, ayrıntı edici nitelikleriyle tasvir ederken özenli anlatıma başvurur.

Öyküleme (Hikâye Etme)

Öyküleme, anlatılmak veya söylenmek istenenlerin bir olaya bağlı olarak kaleme alınmasıdır. Öykülemede amaç; olayı, okuyucunun gözü önünde canlandırmak ve okuyucuyu olayı yaşatmaktır.
Roman, hikâye, anı, gezi, biyografi, otobiyografi vb. edebî türlerin temel anlatım biçimi olan öykülemede olay ve durumlar, fiile (harekete) bağlı olarak anlatılır.
Öykülemede “olay”, “kişiler”, “yer” ve “zaman” olmak üzere dört unsur bulunur. Öykülemenin kullanıldığı bir metinde, bu dört unsurun tamamının bir arada bulunmadığı da olur. Önemli olan, değişen, birbiri ardından gelen (ardışık) olay ve durumlardır.
Genelde geçmiş zaman kipinin kullanıldığı öykülemede, anlatılmak istenenler; olay, kişi, yer ve zamana bağlı olarak tasvir edilir. Tasvir, öykülemenin önemli bir özelliğidir. Öykülemenin kullanıldığı metinlerde genelde betimleme de vardır.
Öykülemede cümleler genelde kısadır ve bu cümlelerin yüklemleri fiildir.
Öyküleme; roman, hikâye (öykü), tiyatro, destan, masal vb. metin türlerinde kullanılır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Anlatım Biçimleri 9. Sınıf Edebiyat Konu Anlatımı Ders Notları Özet