Anlam Belirsizliği Türkçe 7.Sınıf
Anlam Belirsizliği
Bir cümlenin anlamının açık ve net olması gerekir. Bir cümlede birden fazla farklı anlamın olması anlatım bozukluğuna yol açar.
“Yolda kardeşine rastladım.” cümlesinde bir anlam belirsizliği vardır. Bu cümleden iki farklı anlam çıkarılabilir:
“Yolda senin kardeşine rastladım.” veya ”Yolda onun kardeşine rastladım.” anlamlarının her ikisini de bu cümleden çıkarmak mümkündür. Bu nedenle cümlede bir anlam belirsizliği vardır.
“Çalışmaya başladığında ben henüz evdeydim.” cümlesinde bir anlam belirsizliği vardır. Bu cümleden iki farklı anlam çıkarılabilir:
“Sen çalışmaya başladığında ben henüz evdeydim.” veya “O çalışmaya başladığında beri henüz evdeydim.” anlamlarının her ikisini de bu cümleden çıkarmak mümkündür. Bu nedenle cümlede bir anlam belirsizliği vardır.
“Yaşlı kadına doğru iki adım atıp bekledi.” cümlesinde bir anlam belirsizliği vardır. Bu cümleden iki farklı anlam çıkarılabilir:
“Yaşlı birisi, bir kadına doğru iki adım atıp bekledi ” veya “Birisi, yaşlı kadına doğru iki adım attı. ” anlamlarının her ikisini de bu cümleden çıkarmak mümkündür. Bu nedenle cümlede bir anlam belirsizliği vardır.
“Küçük evden koşarak çıktı.“ cümlesinde bir anlam belirsizliği vardır. Bu cümleden iki farklı anlam çıkarılabilir:
“Küçük bir kişi, evden koşarak çıktı.” veya ”Birisi, küçük evden koşarak çıktı.” anlamlarının her ikisini de bu cümleden çıkarmak mümkündür. Bu nedenle cümlede bir anlam belirsizliği vardır.