Amontons Deneyi (Sürtünme Kuvveti) 9.Sınıf Fizik
Amontons sürtünmeyi izah edebilmek için eğik düzlem üzerinde bir deney yapmıştır. şekildeki eğik düzlemi kurarak, eğik düzlemin eğim açısını değiştirmiştir. Cismi düzlemin aynı yerinden bırakarak cismin yere varma hızını araştırmış ve sürtünmeyle ilgili varsayımlar yapmıştır. Amontons gibi birçok bilim adamı bilimsel deneyler yaparken üç farklı değişken kullanır. Bunlar;
1. Bağımsız Değişken: Bir niceliğin diğer niceliği nasıl değiştirdiğini araştırmak için bilim adamı tarafından değiştirilen değişkendir. Amontons deneyinde düzlemin eğim açısı bağımsız değişkendir.
2. Bağımlı Değişken: Bağımsız değişkenin değiştirilmesinden ete
kilenen değişkendir. Bağımsız değişken değiştikçe değişen niceliğe bağımlı değişken denir. Amontons deneyinde cismin yere varma hızı bağımlı değişkendir.
3. Kontrol Değişkeni: Deney boyunca değiştirilmeyen bilim adamının kontrolünde sabit kalan değişkendir. Eğik düzlemin yüzeyinin cinsi ve cismin bırakıldığı nokia kontrol değişkenidir.
Örneğin; mermerden yapılan bir rampadan bırakılan cismin yere varma hızının rampanın yüksekliğine göre değişimini inceleyeceğiz. Bu deneyde bağımsız değişken rampanın yüksekliğidir. Bağımlı değişken cismin yere varma hızıdır. Kontrol değişkeni ise cismin bırakıldığı yer ya da rampanın özellikleridir.