Allah’ın Varlığı ve Birliği 5. Sınıf Din Kültürü


Kategoriler: 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Konu Anlatımları
Cepokul

5. Sınıf Allah’ın Varlığı ve Birliği Ders Notu

İnsanlık, tarihin ilk günlerinden itibaren yaşadığı dünyayı anlamaya çalışmıştır. Evrendeki kusursuz düzen karşısında hayran kalan insan, kendisine bazı temel sorular sormuştur. Dağlar, ovalar, nehirler nasıl oluştu? Gökyüzü nasıl hiçbir dayanağı olmadan havada asılı duruyor? Su olmadan dünya nasıl bir yer olurdu? Evrenin bir yaratıcısı var mı?

Evrendeki bu mükemmel düzen sayısız örnekle karşımıza çıkar. Güneşin her sabah doğması, akşam batması, mevsimlerin ardışık olarak gerçekleşmesi, bitkilerin fotosentez yaparak oksijen üretmesi ve hayvanların besin zincirini oluşturması bu düzenin örneklerinden sadece birkaçıdır. Gezegenlerin belirli yörüngelerde hareket etmesi ve evrendeki düzenin mükemmelliği, Allah’ın varlığına ve birliğine işaret eden delillerdir.

Bu kusursuz düzeni yaratan, Allah’tır (c.c.) ve O, tektir. Eğer evrende birden fazla yaratıcı olsaydı, her biri farklı bir düzen getirmeye çalışır, bu düzen kaosa sürüklenirdi. Allah (c.c.) evreni yarattığı gibi, ona tek başına hükmeden, her şeyi ilahi iradesi ile yönlendiren yüce varlıktır. Allah’ın varlığına inanmak, sadece O’nun varlığını kabul etmekle kalmaz; O’nun birliğine, teklik sıfatına da iman etmek gerekir. Tevhid inancı, Allah’tan başka hiçbir varlığın yüceltilmemesi gerektiğini öğütler.

Kur’an-ı Kerim bu konuda şöyle der:
“Eğer yerde ve gökte Allah’tan başka tanrılar olsaydı, yer ve gök bozulurdu.” (Enbiya Suresi, 22. ayet)
“Ey insanlar! Allah’ın size olan nimetini hatırlayın. Allah’tan başka size gökten ve yerden rızık veren bir yaratıcı var mı? O’ndan başka hiçbir ilah yoktur.” (Fatır Suresi, 3. ayet)

Allah’ın Varlığı ve Birliği ile İlgili Ayetler:

İhlas Suresi:

  • “De ki: O Allah birdir. Allah samed’dir (Her şey O’na muhtaçtır, O hiçbir şeye muhtaç değildir). O doğurmamış ve doğurulmamıştır. Hiçbir şey O’nun dengi değildir.”

Bakara Suresi, 255. Ayet (Ayet-el Kürsi):

  • “Allah, O’ndan başka ilah yoktur. Diridir, kayyumdur (her şeyi ayakta tutan ve yöneten). O’nu ne bir uyuklama ne de bir uyku tutar. Göklerde ve yerde ne varsa O’nundur. İzni olmadan katında şefaat edecek kimdir? O, önlerindekini ve arkalarındakini bilir. Onlar, O’nun ilminden, dilediği kadarından başka bir şey kavrayamazlar. O’nun kürsüsü gökleri ve yeri kaplamıştır. Onları koruyup gözetmek O’na zor gelmez. O, yücedir, büyüktür.”

Nahl Suresi, 17. Ayet:

  • “Hiç yaratan, yaratmayan gibi olur mu? Artık düşünüp öğüt almaz mısınız?”

En’am Suresi, 102. Ayet:

  • “İşte Rabbiniz Allah! O’ndan başka ilah yoktur. O her şeyin yaratıcısıdır. Öyleyse O’na kulluk edin. O, her şeyin üzerinde bir vekildir.”


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar