Aktif (çalışan) nüfusun ekonomik faaliyet kollarına göre dağılış oranı, ülkelerin gelişmişlik düzeyine göre farklılık gösterir. Gelişimini henüz tamamlayamamış ülkelerde, birincil ekonomik faaliyetlerde çalışanların oranı daha fazladır. Gelişmiş ülkelerde, ikincil ve üçüncül faaliyetlerde çalışanların oranı daha fazladır.
- Birincil ekonomik faaliyetlerde çalışanlar sanayiye ham madde üretir. Çalışan nüfusun ekonomik faaliyet kollarına dağılış oranları incelendiğinde, birincil ekonomik faaliyetlerde çalışanların oranının Sudan, Ruanda gibi az gelişmiş ülkelerde, yüksek olduğu görülür.
- Bir ülkede modern fabrikaların çokluğu, o ülkenin kalkınmış olduğunu gösterir. Sanayisi gelişmiş ülkelerde tarım, modern makinelerle yapılır. Hollanda örneğinde olduğu gibi tarımda çalışan insan sayısı az olmasına rağmen, verim yüksektir. Eğer çalışan nüfusun önemli bir kısmı ikincil faaliyetlerde yer alıyorsa, o ülke gelişme sürecindedir.
- Gelişmiş ülkelerde fabrikalarda üretim, insan kontrolü altındaki robotlar tarafından yapılır. Üretilen mallar bütün Dünya ülkelerine pazarlanır. Bu nedenle ithalat ve ihracat ile ilgili iş kollarında çalışan insan sayısı daha fazladır.
- Hızlı bağlantılar için İletişim ve ulaşım, para akımı sağlamak için bankacılık, malların emniyeti için sigortacılık gibi hizmetler önem kazanır. Bu nedenle gelişmiş ülkelerde, çalışan nüfusun yarıdan fazlası hizmet sektöründe yani üçüncül, dördüncül ve beşincil ekonomik faaliyetlerde yer alır. Tarımda çalışanların oranı ise %20’nin altındadır.
- Turizm, sağlık ve eğitim faaliyetleri de hizmet sektöründen sayılır. Gelişmiş ülkelerde hem dış, hem de iç turizm gelişmiştir. Bu ülkelerde, aynı zamanda sağlık ve eğitime de önem verilir. Bu ülkeler, gelişmemiş ülkelerden gelen insanlara iş olanağı sağlayarak eğitim, sağlık gibi çeşitli hizmetleri de vermektedir.
- Sanayi Devriminin öncesine kadar gelişmiş ülkelerde çalışan nüfusun dağılımı, bugünkü az gelişmiş ülkelerinkine benzemekteydi. Yani çalışan nüfusun çoğunluğu birincil ekonomik faaliyetlerdeydi. sanayileşme ile birlikte ikincil ve üçüncül faaliyetler gelişerek birincil ekonomik faaliyetlerin önüne geçti.
- Az gelişmiş ülkelerle gelişmiş ülkeler arasında geçiş özelliği gösteren ülkeler de bulunmaktadır. Bunlar gelişmekte olan ülkeler olarak nitelenir. Gelişmekte olan ülkelerde, birincil ekonomik faaliyetlerde çalışanların oranı gelişmiş ülkelerinkine göre fazladır.