<>

Adaptasyon, Mutasyon ve Modifikasyon Biyoloji

10.09.2024

ADAPTASYON

Canlının yaşama veya üreme şansını artıran kalıtsal uyumlardır.

Örnek: Balıkların çok sayıda yumurta bırakması ve Çiçeklerin cezp edici renklere sahip olması üreme şansını artıran adaptasyonlardır. Kaktüsün diken yapraklı olması, kutup tilkilerinin deri altında yağ depolaması, azot bakımından fakir topraklarda yaşayan böcekçil bitkilerin böceği yakalaması, bukalemunun ortamın rengini alması, Çiçek sineğinin eşek arısı gibi renklere sahip olup düşmanlarını korkutması ve bazı kelebeklerin ürkütücü renklere sahip olması, yaşama şansını artıran adaptasyonlara örnektir.

Adaptasyon tabiri dar bir kalıp içinde düşünülmemelidir. Canlıların doğuştan gelen, yaşama veya üreme şansını arttıran bütün özellikleri adaptasyondur.

MUTASYON

Yüksek sıcaklık, radyasyon gibi sebeplerle genin yapısının değişmesidir. Üreme hücreleri, üreme ana hücreleri ve zigottaki mutasyonlar kalıtsal olabilir. Ancak vücut hücresindeki mutasyonlar kalıtsal değildir. İnsanlarda altı parmaklılık mutasyona örnek verilebilir.

MODİFİKASYON

Çevrenin etkisiyle genin işleyişinin değişmesidir. Yani genin aktif ya da pasif olması durumudur. Modifikasyon kalıtsal değildir.

Örnek: Cildin bronzlaşması, tek yumurta ikizlerinin dış görünüşlerinin farklı olması, çuha çiçeğinin sıcaklık değişimine göre kırmızı ya da beyaz çiçek açması, sirke sineklerinin sıcaklık değişimine göre düz ya da kıvrık kanat oluşturması, istiridyelerin yapıştığı yere göre kabuk şekillerinin farklı olması, arılarda beslenmeye göre işçi ya da kraliçe arı oluşması, haltercilerin kol kaslarını geliştirmesi v.s

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Adaptasyon, Mutasyon ve Modifikasyon Biyoloji Konu Anlatımı Tyt Ayt Yks