Açısal Momentum, Genel Çekim ve Kepler Kanunları Fizik Ayt
AÇISAL MOMENTUM, GENEL ÇEKİM VE KEPLER KANUNLARI
Yönü sağ el kuralıyla bulunur. Uygulanışı şu şekildedir. Cismin dönme noktası avuç içine alındıktan sonra dört parmak cismin dönüş yönünü gösterir. Bu sırada baş parmağı yönü cismin açısal momentumu sayfa düzleminden yukarı doğrudur.
Açısal Momentumun Korunumu:
Dairesel hareket yapan cisimlere dışarıdan bir moment etki etmediği sürece cismin açısal momentumu korunur.
Buz pateni yapan bir sporcu kollarını kapatırsa daha hızlanır. Çünkü eylemsizlik momenti küçülür. Buna karşılık açısal hızı artar.
Sonuç olarak net bir tork uygulandığında cismin açısal momentumu değişir, net bir tork uygulanmazsa açısal momentumu korunur.
Newton’un Genel çekim Kanunu:
Galileo Güneş sistemi ve yıldızlarla olduğu kadar cisimlerin havadaki hareketleri ile ilgilendi. Amtosferde düşen bir cismin düzgün hızlandığı fikrini deneylerle gözlemledi. Aynı zamanda top mermilerinin yörüngelerini formüllerle tanımladı. Kepler uzun süren gözlemlerinin sonunda Güneş sisteminin mekaniğini açıklayan formülleri yayınladı. Bu birikimleri değerlendiren Newton bir elmanın düşüşünün verdiği ipucuyla Galileo ve Kepler bulgularını bir araya getirdi. Newton bir elmayı yere düşüren kuvvetin Ay’ı dünya etrafında ve gezegenleri Güneş etrafında tutan kuvvet ile aynı olduğunu ve bu kuvvetin bütün evrende gök cisimleri arasında var olduğu fikrini geliştirdi. Bu kuvvetin hesaplarını daha önceden üç prensip halinde açıkladığı hareket prensiplerinin üzerine kurguladı. Buna göre, Güneş ile gezegenlerin ya da Ay ile Dünya’nın birbirine uyguladıkları kuvvet bir etki-tepki kuvvetidir.