Gerçek Yaşam Problemleri Nasıl Çözülür
Gerçek yaşam durumlarıyla ilgili karşılaştığımız problemlerin her biri farklı kurgular ile karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle problemlerin çözümünde kullanılan belirli bir yol ya da yöntem yoktur. Ancak bize yardımcı olabilecek dört çözüm aşaması vardır. Bu aşamaları bilmek problemleri çözmemizi sağlamaz ancak bu aşamaları doğru bir biçimde uygulamamız, problemleri çözmemizi kolaylaştıracaktır. Bu aşamalar:
1) Problemi Tanıma: Bir problemin çözümündeki en önemli aşamadır. Soruyu eksik okuma ve anlamama, problemin çözümünü zorlaştıran sebeplerin başında gelir. Bazen iki veya üç defa problemi okuyarak problemlerde neler verildiğini, neler istendiğini belirlemek ve bunları kısaca yazmak çözümü kolaylaştıracaktır. Problem çözümünde diğer bir etken ise anlaşılır ve hızlı okuma becerisine sahip olmaktır. Bu eksiklik ise bolca kitap okuyarak zaman içerisinde azalacaktır.
2) Plan Yapma: Bu aşamada veriler arasındaki ilişkiyi belirleme (muhakeme), tablo yapma, eşitlik kurma ve verilenleri liste yapma gibi yöntemleri kullanarak çözümü nasıl yapacağımızı planlarız.
3) Planı Uygulama: Bu aşamada stratejimizi uygular ve gerekli matematiksel işlemleri yaparak çözüme ulaşırız.
4) Çözümün Değerlendirilmesi: Bu aşamada bulunan sonucun doğru ve anlamlı olup olmadığı, gerçek hayata uygunluğu değerlendirilir. Örneğin, problemde bir insanın boyu sorulmuş ve biz cevabı 20 metre bulmuşsak burada muhtemelen soruyu yanlış çözmüşüz demektir.