Test harika
Soru: Bir basketbol antrenörü oyuncuların performansını -5 ile +5 arasındaki tam sayılar ile göstermektedir. Bir maç öncesi antrenör hazırlık için oyuncuları iki takıma ayırmıştır. İki takımın oyuncularının performansları ve saha içindeki yerleri aşağıda gösterilmiştir. Görüldüğü gibi kırmızı takımın bir oyuncusu eksiktir. Antrenör kırmızı takıma aşağıdaki yedek oyunculardan birini alacaktır. Buna göre bu yedek oyunculardan kaç tanesinin kırmızı takıma alınması durumunda kırmızı takımın performans değeri mavi takımın performans değerinden fazla olur?
Soru: Doğu Torosların güneyinde akdeniz iklimi kuzeyinde iç anadolu iklimi hakimdir. Bu dağlarda sıcaklık yukarı çıktıkça her 200 m'de 1 °C düşmektedir. Aşağıda yükseklik haritası ile bir dağ planı verilmiştir. Bir dağcı A noktasından B noktasına iki zirveyi de aşarak gidecektir. Bu dağcı A noktasından sıcaklık -1 °C iken yolcuğuna başlamış ve B noktasına gelmiştir. Bu yolculuğu sırasında çarpı (x) işaretli noktalarda sıcaklık ölçülmüştür. Ölçtüğü değerler toplamı varış noktasındaki sıcaklıktan kaç °C eksik olur?
Soru: Aşağıdaki harita üzerinde dört arkadaşın oturdukları illerin aynı güne ait sıcaklık ortalaması verilmiştir. Aynı gün içinde yazışan dört arkadaşın konuşmaları aşağıdaki gibi olduğuna göre seçeneklerden hangisinde Melek ve Deniz'in yaşadığı iller doğru verilmiştir?
Emel: İçimizde en soğuk ilde yaşayan benim.
Can: En sıcak ilde yaşayan da benim.
Melek: Burası Can'ın oturduğu ilden 5 °C daha soğuk.
Deniz: Burası Emel'in oturduğu ilden 10 °C daha sıcak.
Bilgi: Aynı işaretli iki tam sayı toplanırken, sayıların mutlak değerleri toplanır. Bulunan sayının soluna toplanan sayıların ortak işareti yazılır.
(+4) + (+5) = +9
(-7) + (-3) = -10
Farklı işaretli iki tam sayı toplanırken, sayıların mutlak değerlerinin farkı bulunur. Bulunan sayının soluna toplanan sayılardan mutlak değerce büyük olanın işareti yazılır.
(-8) + (+5) = -3
(+9) + (-4) = +5
Toplama işleminin değişme özelliği vardır.
(-5) + (-1) = (-6)
(-1) + (-5) = (-6)
Toplama işleminin birleşme özelliği vardır.
[(-5) + (-2)] + (-3) = (-7) + (-3) = -l O
(-5) + [(-2) + (-3)] l-S) + (-5) = -10
Toplama işleminin etkisiz (birim) eleman özelliği vardır.
(-3) +O=-3
O+(+8)=+8
Toplama işleminin ters eleman özelliği vardır.
(-8) + (+8) = 0 olduğundan -8'in tersi +8, +8'in tersi -8'dir.
İki tam sayının farkı alınırken eksilen tam sayı, çıkan tam sayının ters işaretlisi ile toplanır.
(-7) - (+5) = (-7) + (-5) = -12
Tam sayılarla çarpma işleminde sayıların mutlak değerleri çarpılır. Aynı işaretli iki tam sayının çarpımı pozitif tam sayıdır. Farklı işaretli iki tam sayının çarpımı negatif tam sayıdır.
(-8) . (-2) = +16
(-3) . (+4) = -12
Tam sayılarla bölme işleminde sayıların mutlak değerleri birbirine bölünür. Aynı İşaretli iki tam sayının bölümü pozitif, farklı işaretli iki tam sayının bölümü negatif tam sayıdır.
(-10) : (-2) = +5
(-24) : (+4) = -6
çok güzel bir site tavsiye ederim ne zor ne kolay