20.yy Dünya Edebiyatı Bazı Önemli Romanlar 11.Sınıf Edebiyat

20. YÜZYIL DÜNYA EDEBİYATINDA BAZI ÖNEMLİ ROMANLAR

Silahlara Veda

Silahlara Veda, ABD’li yazar Ernest Hemingway’in en önemli romanlarından biridir. Silahlara Veda’da savaşın ortasında iki genç insan hem kendi sevgi dolu dünyalarında, hem de savaşın her şeyi yerle bir eden acımasız dünyasında yaşarlar. Hemingway, romanda olağanüstü gözlemleri ve yazım tekniğiyle başarının doruğuna ulaşır, ününe ün katar. Başka savaş romanları da yazan Hemingway, yazarken yalnız savaşı anlatmakla kalmaz, kendi dünya görüşü doğrultusunda savaşın insan yaşamına olan tüm olumsuz etkilerini de vurgular.

Hayvan Çiftliği

Hayvan Çiftliği, (Animal Farm) George Orwell’in değişmeceli bir dille yazılmış, fabl tarzındaki siyasi hiciv romanı, ilk olarak 1945’te yayınlandıysa da asıl ününe 1950’Ierde kavuştu. 1996’da ise geçmiş tarihler için verilen Retro Hugo Ödülü’nü 1946 senesi için aldı.

Roman, Stalinizmin eleştirisidir. Totaliter rejimlere karşıt bir solcu olan Orwell, romanında SSCB’nin kuruluşundan itibaren meydana gelen önemli olayları kara mizah yoluyla ve değişmeceli bir dille anlatır. Hayvan Çiftliği çok yankı uyandırmış ve olumlu eleştiriler almıştır. Bir Stalinizm eleştirisi olmakla birlikte, II. Dünya Savaşı yıllarında müttefiklerini kızdırmak istemeyen İngiltere’de sansüre uğramıştır. Hayvan Çiftliği, Pink Floyd’un Animals albümüne ilham kaynağı olmuştur.

Fareler ve İnsanlar

Fareler ve İnsanlar (Of Mice and Men), Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazar John Steinbeck tarafından yazılan eser; iki gezgin çiftlik işçisi olan George Milton ve Lennie Small’un Büyük Bunalım sırasında Kaliforniya’da yaşadıkları trajik olayları anlatır. İlk defa 1937 yılında yayınlanan ve ABD’de orta öğretimde okunması zorunlu kitaplardan biri olan Fareler ve İnsanlar, karakterlerinin saldırgan ve bayağı dili sebebiyle sıkça sansüre hedef olmuş, bu yüzden de American Library Association tarafından 21. yüzyılın en fazla sorgulanan kitapları arasında gösterilmiştir.

1920’lerde kendisi de evsiz gezici bir çiftlik işçisi olan Steinbeck’in kendi deneyimlerine dayanan romanın adı, Robert Burns’ün To a Mouse (Bir Fareye) isimli şiirinden alınmıştır. Büyük Bunalım sırasında çiftlikten çiftliğe dolaşarak iş arayan göçmen toprak işçilerinden ikisi olan, zeki ve kinik bir adam olan George Milton ile ismiyle tezat oluşturacak şekilde iri ve çok güçlü ama akli dengesi bozuk olan Lennie Small’ın başından geçenleri konu alır.

Gazap Üzümleri

Gazap Üzümleri (The Grapes of Wrath), John Steinbeck’in yazdığı 1939’da yayınlanmış ve aynı yıl Pulitzer Ödülü kazanmış olan romanıdır. Roman 1930’lu yıllarının Amerikası’nda geçer ve dönemin ekonomik krizini, insanların dramını etkileyici bir dil ve üslupla anlatır. Joad ailesinin yaşam hikâyelerinin işlendiği roman aslında geneli kapsayan emekçi insanların yaşamlarını yansıtmaktadır.

Romanın konusu özetle, Amerika’da başlayan 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı, küçük toprak sahipleri başta olmak üzere emekçi kesimin banka ve tüccarlarca aldatılmasına dayanıyor. Kuraklık, yoksulluk, açlık ve zorbalık yüzünden evlerini terk eden ailelerin parçalanması ve bu parçalanışın diğer tarafta tüm göçmenlerden oluşan büyük bir aileye neden olması romanın genel çerçevesini çiziyor.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

20.yy Dünya Edebiyatı Bazı Önemli Romanlar 11. Sınıf Edebiyat Konu Özet