II. Abdülhamid Dönemi (1876-1909) Tarih Ayt

II. ABDÜLHAMİD DÖNEMİ

Yeniliklere karşı olan Abdülaziz tahttan indirilmişti. Genç Osmanlılar, Kanun-i Esasi’yi ilan edeceğine dair söz veren II. Abdülhamid’i tahta çıkardılar. II. Abülhamid padişah olmadan önce vermiş olduğu söz gereği sadrazam Mithat Paşa’ya bir anayasa hazırlaması emrini verdi. Bunun üzerine oluşturulan bir komisyon anayasayı hazırlamaya başladı. Kanun-i Esasi’nin hazırlandığı sıralarda önceden beri süregelen Balkanlardaki karışıklıklar yoğunlaşmıştı. Batılı devletler; Sırbistan ve Karadağ’ın statüsünü belirlemek ve azınlık haklarını ileri sürerek Osmanlı yönetimini yeni reformlar yapmaya zorlamak amacıyla İstanbul’da Tersane Konferansını topladılar. Konferansın toplandığı gün, Kanunuesasi top sesleri arasında ilan edildi (1876).

1877 – 1878 Osmanlı – Rus Savaşı (93 Harbi)

Osmanlı Devleti Tersane Konferansı kararlarını reddetmişti. Bunun üzerine İngiltere, Fransa, Rusya, Avusturya, İtalya ve Prusya Londra’da bir konferans düzenleyerek tersane kararlarını biraz daha hafifleterek Osmanlıya bildirdiler. Osmanlı bu durumun iç işlerine müdahale olduğunu ileri sürerek kabul etmeyince siyasi alanda yalnız kaldı. Rusya bu durumu fırsat bilerek, kararların kabul edilmemesi halinde, Osmanlı’ya savaş ilan edeceğini duyurdu. Bu arada siyasal birliklerini tamamlayan Almanya ve İtalya’nın Avrupa’nın güçler dengesini bozması da Rusya’nın rahat hareket etmesini sağladı. Rusya 1877’de Osmanlı’ya savaş açtı. Romenler, Bulgarlar, Sırplar ve Karadağlılar da Rusya’nın yanında savaşa girdiler. İngiltere, kendi çıkarlarının zedelenmemesi halinde herhangi bir müdahalede bulunmayacağını açıkladı. Ruslar, Balkanlardan ve Kafkaslardan olmak üzere iki koldan saldırdılar. Doğu’da, Batum, Kars, Artvin ve Ardahan’ı ele geçiren Ruslar Erzurum’a kadar ilerlediler. Ahmet Muhtar Paşa komutasındaki Osmanlı kuvvetleri Aziziye Savunması ile Rus kuvvetlerini Erzurum’da durdurmayı başardı. Balkanlarda ise Tuna’yı geçen Ruslar Bulgaristan’da yaşayan Türkleri katlettikten sonra Plevne’ye geldiler. Plevne’de Gazı Osman Paşa’nın savunmasıyla karşılaşan Ruslar geri püskürtüldü. Daha sonra Ruslar büyük bir kuşatma harekatına girişerek Plevne savunmasını çökerttiler. Edirne’yi de ele geçiren Ruslar İstanbul’a doğru ilerlediler. Rusların Yeşilköy’e kadar gelmeleri üzerine Osmanlı Devleti barış istedi ve Ruslarla Ayastefanos (Yeşilköy) Antlaşması imzalandı (1878).

İngiltere’nin Mısır’ı işgali (1882)

Nedenleri

  • Süveyş Kanalı’nın açılması ile Mısır’ın stratejik öneminin artması
  • Osmanlı Devleti’nin İngiltere’den aldığı krediyi ödeyememesi

gibi nedenlerden dolayı İngiltere 1882’de Mısır’ı işgal etmiştir. Mısır’ı işgal eden İngiltere, Doğu Akdeniz’deki sömürge yollarının güvenliğini sağlamıştır.

Osmanlı – Yunan Savaşı (1897)

Osmanlı kuvvetlerinin Dömeke Meydan Savaşı’nda Rum kuvvetlerini yenerek Atina’ya girmeye çalışması üzerine araya Avrupalı devletler girmiş ve taraflar arasında 1898’de İstanbul Antlaşması imzalanmıştır. Bu antlaşma ile Girit Adası Yunanistan’dan geri alınmıştır.

II. ABDÜLHAMİT

Babası : Abdülmecit
Annesi : Tiri Müjgan Kadın Efendi
Doğumu : 1842
Vefatı : 1918
Saltanatı : 1876 – 1909

Babası tarafından özel ilgi gösterilen II. Abdülhamit, kültür derslerinin yanında müzik dersleri de aldı ve piyano çalmayı öğrendi. Hayırsever ve cömert bir insan olan II. Abdülhamit, sıradan bir vatandaş gibi yaşardı. Yunan seferi sırasında, kendisine hazinede yeterli para bulunmadığı söylenince atalarından kalma şahsi servetinden masrafları karşılamıştı. Boş vakitlerini marangozhanede geçirir, harika eşyalar yapar, bunları sattırır ve parasını fakire fukaraya dağıttırırdı. Ata binme, yüzme, atıcılık gibi merakları vardı. Yıldız Sarayı’nın bahçesinde çeşitli cins hayvanlar ve nadide kuşlardan oluşan bir hayvanat bahçesi meydana getirmişti.

Sedef ve fildişi kakma, oyma ve süsleme işlerinde becerikli ve iyi bir hattattı. Ayrıca nadide eserlerden oluşan 10 bin ciltlik kütüphanesi vardı. Her öğle yemeğinden sonra kütüphanesini düzenli olarak ziyaret ederdi. Eğitime çok önem vermiş ve döneminde ilk, orta ve yüksek öğrenim kurumları, Güzel Sanatlar Akademisi, Kız meslek, Ziraat ve Ticaret meslek okulları, Dilsiz ve Körler okullarını yaptırmıştı.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

II. Abdülhamid Dönemi (1876-1909) Tarih Ayt Konu Anlatımı