1980 Sonrası Türkiye ve Kyoto Protokolü Tarih Ayt

1980 Sonrası Türkiye

1983 milletvekili genel seçimlerinde Turgut Özal’ın liderliğindeki Anavatan Partisi iktidara geldi. 1987’de yapılan referandumla 12 Eylül askeri müdahalesinde siyasi yasak konulan Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan ve Alparslan Türkeş’in yasakları kalktı. 1995 ve 2001 yılları arasında Türkiye’yi Necmettin Erbakan, Mesut Yılmaz ve Bülent Ecevit’in başbakanlığındaki koalisyon hükümetleri yönetti. 2002 ve 2007’de yapılan seçimlerle tek başına iktidara gelen Adalet ve Kalkınma Partisi ülkeyi yönetmeye devam etmektedir. 2007 yılında görev süresi dolan Ahmet Necdet Sezer’in yerine Abdullah Gül Cumhurbaşkanı seçilmiştir.

Kültürel Gelişmeler ve Sosyal Hayat 1980’Ii yıllarla birlikte köyden kente göçün artması sonucu şehirlerde yaşayan nüfus hızla artmıştır. Bu dönemde Orhan Gencebay’la başlayan arabesk tarzı sinema ve müzikte 1990’lann yarısına kadar etkisini devam ettirmiştir. 1990’lı yıllarla birlikte Türk pop müziğine olan ilgi artmış ve 2003 yılında Sertap Erener’in Eurovision Şarkı Yarışması’nı kazanmasıyla birlikte bu İlgi zirveye çıkmıştır. Türkiye’de ilk renkli televizyon yayını 1984’te başlamıştır. 1990’lı yıllarla birlikte Türk sineması yeniden canlanma sürecine girmiş ve Nuri Bilge Ceylan “Üç Maymun” filmiyle Cannes Film Festivali’nde en iyi yönetmen ödülünü almıştır. Orhan Pamuk’un Nobel Edebiyat Ödülü’nü alması edebiyat alanında da önemli bir uluslararası başarı olmuştur.

KYOTO PROTOKOLÜ (1991)

Kyoto Protokolü, iklim değişikliğine ya da halk arasında bilinen adıyla küresel ısınmaya yol açan sera gazlarının atmosfere bırakılmasına kısıtlama getiren uluslararası sözleşmedir. Protokol, taraf olan ülkelerin, atmosfere bıraktıkları karbondioksit gibi sera gazlarını 2012 sonuna kadar 1990 yılındaki seviyelerinin % 5,2’si oranında azaltılmasını öngörüyor. Bu protokolü imzalayan ülkeler, karbondioksit ve sera etkisine neden olan gazların salınımını azaltmaya söz vermişlerdir. Küresel ısınmayı durdurmak için 1997 yılında ortaya çıkan ve 2008 yılında yükümlülükleriyle birlikte hayata geçen Kyoto Protokolü’ne Türkiye de 5 Ocak 2009’da dahil oldu. Türkiye’nin Kyoto Protokolü’ne taraf olmasını sağlayan yasanın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 5 Ocak 2009’da kabul edilmesiyle Türkiye protokole taraf olan 185. ülke oldu. Yasa, Türkiye’ye 2012 yılına kadar parasal, maddi bir yükümlülük getirmiyor. İnsanlık her geçen gün artarak devam eden küresel sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Küresel ısınma, terör, açlık ve çevre kirliliği bu sorunların en önemlilerindendir. Dünya ülkeleri bu sorunların çözümü için bazı faaliyetlerde bulunsalar da bunlar yeterli olmamaktadır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

1980 Sonrası Türkiye ve Kyoto Protokolü Tarih Ayt Konu