Yabancıların Açtığı Özel Okullar
Yabancı okullar XIX. yüzyılda büyük bir gelişme gösterdi. Fransızların açtığı okullara katolik, Amerikan ve İngilizlere ait olanlara protestan okulları denir. Bunların yanı sıra İtalyan, Alman Avusturya, İran ve Rusların açtığı okullar da vardı.
Katolik Okulları
Yabancı okullar XIX. yüzyılda büyük bir gelişme gösterdi. Fransızların açtığı okullara katolik, Amerikan ve İngilizlere ait olanlara protestan okulları denir. Bunların yanı sıra İtalyan, Alman Avusturya, İran ve Rusların açtığı okullar da vardı. Bu okullar dini örgütler, misyonerler ve kişiler tarafından açılmıştır. 1839’da İstanbul’da 21 erkek, 19 kız okulu bulunuyordu. İlk ve orta öğretim düzeyinde eğitim veriyorlardı. En tanınmışları, Saint-Benoit, Saint – Louis, Saint – Joseph erkek okulları ile, Nötre Dame de Sion kız okuludur.
Robert Koleji
New Yorklu bir tüccar olan Mr. Robert’in girişimi ile, Rumeli Hisarı’nın üzerindeki arazide kurulmuş ve 16 Eylül 1863’te açılmıştır. Okulun yöneticileri, uzun vadeli hesaplar yaparak en çok Bulgar ve Ermeni öğrencileri almış, bunların siyasi bakımdan bilinçlenmeleri ve Osmanlı Devleti’ni parçalamaları amacını gütmüşlerdir. Özerk Bulgaristan’daki Amerikan misyonerleri, Bulgar gençlerini bu okula gitmeye yöneltmişlerdir. 1879’da toplanan Bulgar Parlamentosu, yetiştirdiği Bulgar aydınları, Bulgar çetecileri ve devlet adamları için Robert Koleji’ne teşekkür etmiştir.
Kız Koleji
1871’de açılmıştır. Sonradan Arnavutköy Amerikan Kız Koleji adını almıştır.