1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı (93 Harbi) Tyt-Ayt Tarih

30.09.2022

1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı (93 Harbi)

Savaş Öncesindeki Gelişmeler

  • Rusya, Osmanlı Devleti’ni parçalamak ve Akdeniz’e inmek için Balkan coğrafyasını kullanmak istemiştir. Ancak Paris Antlaşması gereği açıkça Osmanlı Devleti’ne savaş açamayınca uluslararası hukukta etkili bir savaş sebebi bulmak için azınlıkları isyana teşvik etmiş ve kısa sürede Balkan halklarını devlete isyan ettirmiştir.
  • Başta İngiltere olmak üzere Almanya, Fransa, Avusturya ve İtalya, Rusya’nın Balkanlarda tek başına hakim olmasını önlemek için soruna müdahil olmuş ve İstanbul’da Tersane (Haliç) Konferansı’nı düzenleyerek, Osmanlı Devleti’nden Balkanlarla ilgili ağır isteklerde bulunmuştur.
  • 1876’da toplanan Londra Konferansı’nda da bir sonuç çıkmayınca, Avrupalı devletler tarafsızlıklarını ilan etmiştir. Böylece Rusya istediğini alarak Osmanlı Devleti’ne saldırmıştır.

Savaşın Gelişmesi

Kafkasya’dan giren Rus ordusu Erzurum’a kadar ilerlerken Balkanlardan saldıran Rus ordusunun Plevne müdafaasına rağmen Çatalca’ya kadar ilerlemesi sonucunda Osmanlı Devleti barış istemek zorunda kalmış ve Ayastefanos Antlaşması imzalanmıştır.

Ayastefanos Antlaşması (1878) ile,

  1. Sırbistan, Karadağ ve Romanya’ya (Eflak-Boğdan) bağımsızlık verilecek
  2. Karadeniz ve Ege Denizi’nde sahili olan Büyük Bulgar Krallığı kurulacak.
  3. Bosna-Hersek’e özerklik verilecek.
  4. Batum, Kars, Ardahan ve Doğu Beyazıt Rusya’ya bırakılacak
  5. Osmanlı Devleti Ermenilerin yaşadığı yerlerde (Doğu Anadolu) ıslahat yapacak

hükümleri Osmanlı’ya kabul ettirilmiştir.

Bu antlaşma aynı zamanda İngiltere’nin Akdeniz egemenliğini tehdit eder nitelikte olduğu için yeniden düzenlenmesine gereksinim duyulmuş ve 13 Temmuz 1878 de imzalanan Berlin Antlaşmasıyla hükmünü kaybetmiştir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı (93 Harbi) Sonuçları Tyt-Ayt Tarih