Yıldırım Bayezid Dönemi Anadoludaki Faaliyetler
- Yıldırım Bayezid tahta çıktıktan hemen sonra Anadolu’ya yöneldi. Dulkadiroğulları ve Ramazanoğulları dışındaki Tüm Anadolu Beylikleri’ni siyasi egemenliğine aldı. Böylece Anadolu Türk siyasi birliği büyük oranda ilk defa sağlandı.
- Yıldırım Bayezid İstanbul’u dört defa kuşattı; ancak bu kuşatmalar başarılı olmadı. Bu kuşatmaları etkili hale getirmek için Güzelce Hisarı (Anadolu Hisarı) yapıldı.
Uyarı: Yıldırım Bayezid İstanbul’u kuşatan ilk Osmanlı padişahıdır.
1396 NİĞBOLU SAVAŞI
Balkanlardaki Faaliyetler İstanbul’un kuşatılması üzerine Avrupalı büyük devletler Haçlı birliğini oluşturup 1396’da Osmanlı üzerine harekete geçtiler; ancak Niğbolu önlerindeki bu savaşı Osmanlı Devleti kazandı.
Böylece Bulgaristan’ın tamamı Osmanlı Devleti’ne katıldı. Bosna – Hersek Osmanlı koruyuculuğuna alındı. Mısır’daki Abbasi Halifesi bu büyük başarısından dolayı Yıldırım’a “Sultan-ı İklim-i Rum” (Rum diyarının sultanı) ünvanını verdi.
- Yıldırım Bayezid bir süre sonra Selanik ve Yanya bölgelerini de Osmanlı topraklarına kattı.
- Yıldırım Bayezid son İstanbul kuşatması sırasında doğuda Timur tehlikesinin belirmesi üzerine, Bizansla bir antlaşma yaptı ve kuşatmayı kaldırdı.
Buna göre;
- İstanbul’da bir Türk mahallesi kurulacak ve bir cami yaptırılacaktı,
- İstanbul’da bir Türk kadı tayin edilecek,
- Türkler de İstanbul’da ticaret yapabilecek,
- Bizans Osmanlı Devleti’ne yıllık vergi ödeyecekti.
1402 ANKARA SAVAŞI
- Bağdat Celayirleri hakimi Ahmet Celayir ve Karakoyunlu hükümdarı Kara Yusuf Timur’dan kaçarak Yıldırım Bayezid’e sığınmıştı. Ayrıca Anadolu beylikleri de Timur’dan Bayezid’e karşı yardım istemişti.
- Bu olaylar Timur’u harekete geçirdi ve Timur Osmanlı Devleti’ne ait olan Sivas’ı yakıp yıktı. Yıldırım Bayezid ise buna karşılık Timur’a ait olan Erzincan’ı yaktı yıktı.
- Arada gidip gelen hakaret dolu mektuplar ve her iki hükümdarın da Türk cihan hakimiyeti arzusu Ankara Savaşı’nı kaçınılmaz hale getirdi.
- 1402’de Ankara’nın Çubuk Ovası’nda büyük bir savaş meydana geldi. Osmanlı Devletine bağlı Karatatarların ve Anadolu Türk Beylikleri’nin ihaneti neticesinde Osmanlı Devleti ağır bir yenilgiye uğradı.
Sonuçları;
- Yıldırım Timur’a esir oldu ve çok geçmeden vefat etti.
- Anadolu Türk birliği bozuldu. Beylikler tekrar kuruldu. (II. Beylikler Dönemi)
- Osmanlı merkezi otoritesi sarsıldı. Devlet yıkılma tehlikesi geçirdi. Yıldırımın oğulları arasında taht kavgası başladı. Bu karışıklık devrine Fetret Devri (1402-1413) adı verilir.
- İstanbul’un alınması (yarım asır) gecikti. Balkan fetihleri durdu ama kurulan sağlam düzen sayesinde Balkanlar’da fazla toprak kaybı olmadı. Bizans Osmanlı iç işlerine karışma fırsatı buldu.